«Πράσινο φως» για προμήθειες από Κομισιόν

Πεννυ Μπουλουτζα

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο σύστημα προμηθειών των μονάδων Υγείας έλαβε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η Επιτροπή έκρινε συμβατό με το ευρωενωσιακό δίκαιο το νέο σύστημα προμηθειών, όπως αυτό περιγράφεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί το ερχόμενο διάστημα στη Βουλή. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για τη δυνατότητα που δίνεται με το νέο σύστημα σε ιδιώτες να αναλάβουν τη διενέργεια διαγωνισμών και τη διαχείριση (αποθήκευση, διανομή) των αναλώσιμων υγειονομικών – ιατροτεχνολογικών υλικών.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες ο κ. Λοβέρδος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου, κ. Χρ. Πατσαλίδη, μετά την τελετή αδελφοποίησης του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν» με το νοσοκομείο Λευκωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τις αποδοκιμασίες ομάδας εργαζομένων στο «Αττικόν» που διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις προσωπικού. Ο κ. Πατσαλίδης τόνισε ότι η καλή συνεργασία των δύο υπουργείων μπορεί να φέρει αποτελέσματα και στον περιορισμό της σπατάλης, π.χ. το θέμα των τιμών υγειονομικών υλικών. Οπως ανέφεραν οι δύο υπουργοί, μετά από ελέγχους φάνηκε ότι το ίδιο υλικό πωλείται έως 20 φορές πιο ακριβά στα νοσοκομεία της Ελλάδας σε σχέση με της Κύπρου, όμως άλλα υλικά πωλούνται πιο ακριβά στην Κύπρο από την Ελλάδα.

Αναφορά έγινε και στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Με αφορμή διαμαρτυρίες νοσηλευτών για μειωμένο ωρομίσθιο, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Μ. Τιμοσίδης, υπενθύμισε ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων μπορούν να συμπληρώνουν την αμοιβή των νοσηλευτών από τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία.