“Πράσινο” φως για τη συνταγογράφηση των υποκαταστάτων

Το “πράσινο” φως για την προώθηση της εισαγωγής του αναγκαίου, ώριμου και πολύτιμου μέτρου της συνταγογράφησης των υποκαταστάτων στη θεραπεία των χρηστών ναρκωτικών έδωσε προχθές ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει ήδη στα χέρια του τη σχετική ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ, η οποία έχει ενσωματώσει όλες τις ουσιαστικές παρατηρήσεις εκ μέρους των αρμοδίων επιστημονικών στελεχών του Οργανισμού, αλλά δεν διευκρίνισε εάν προτίθεται να εκδώσει τελικά υπουργική απόφαση για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνταγογράφηση των υποκαταστάτων είναι δυνατό να καθιερωθεί ακόμη και με βάση της ρυθμίσεις που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ.

Προκειμένου, μάλιστα, να διερευνηθούν οι απαραίτητες διαθεσιμότητες και να ενταχθεί το σύνολο των υφισταμένων δυνάμεων στο πρόγραμμα, πραγματοποιείται αύριο σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τα αρμόδια στελέχη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και του ΟΚΑΝΑ, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλου – Στράτη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Υγείας είναι εκπρόθεσμος στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς δεν έχει απαντήσει ακόμη στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στις 4 Δεκεμβρίου 2008 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη. Ο Δημ. Αβραμόπουλος φαίνεται ότι επιθυμεί να τηρήσει χαμηλούς τόνους στο θέμα, προκειμένου να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις από την άλλη πλευρά, δηλαδή από ακραία συντηρητικές δυνάμεις οι οποίες επιδίδονται στη δαιμονοποίηση κάθε νέας προσπάθειας που στοχεύει στη μεγαλύτερη διευκόλυνση της πρόσβασης των χρηστών ναρκωτικών στις υπηρεσίες Υγείας.

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ