Πράσινο φως για την πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, μετά την προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρακάμψει το άρθρο 16 με σχετικό εκτρωματικό νομοσχέδιο: ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους ιδιώτες και υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη δημόσια Παιδεία, με μείωση της χρηματοδότησης και προβλέψεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης, η οποία παραβίασε το Σύνταγμα, κλείνοντας τα αυτιά της στις ενστάσεις συνταγματολόγων, καθώς και στις μαζικές και σφοδρές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με τον δρόμο στρωμένο λοιπόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε αίτημα για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής. Η υπό σύσταση σχολή ακούει στην επωνυμία «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» και αποτελεί κοινή προσπάθεια της «HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED» (HH3) και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» έχει ως καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα.

Σημειώνεται επίσης, ότι η HH3 έχει έδρα στην Κύπρο και ανήκει στο γνωστό αμερικανικό hedge fund CVC Capital Partners, που ελέγχει έξι μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και το 10% της ΔΕΗ. Ειδικότερα, ο όμιλος της CVC ελέγχει τις εξής έξι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες: Υγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic. Για την ακρίβεια τις εξαγόρασε και έγινε ο μεγαλύτερος παίκτης στον χώρο της υγείας στη χώρα.

Με αυτόν τον προνομιακό ρόλο θέλει τώρα να μπει και στον πανεπιστημιακό χώρο, βάζοντας μπροστά το ίδρυμα της Κύπρου ώστε να πάρει την άδεια, ενώ οι νοσοκομειακές του μονάδες θα αποτελέσουν τον κράχτη για τις εγγραφές, καθώς θα παρέχεται πρακτική άσκηση σ’ αυτές. Ιδανικοί οικονομικοί όροι και για τους δυο εταίρους της συμφωνίας στο περιβόλι της Ελλάδας.