Πράσινο φως στο εμβόλιο παρά τις επιφυλάξεις

Συνηθισμένο ποσοστό» οι 7.802 αναφορές για το Gardasil

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
 
Καθησυχάζουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες για την ασφάλεια- και τη χρησιμότητα- του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μετά την αναφορά για χιλιάδες κρούσματα παρενεργειών από το Gardasil, το ένα από τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Oι ειδικοί τονίζουν πως όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία, πρόκειται για συνηθισμένο ποσοστό παρενεργειών μετά τη χορήγηση οποιουδήποτε εμβολίου. Αρκετοί επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι το τεστ ΠΑΠ είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου.
Όπως προκύπτει από τον αρμόδιο φορέα του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDΑ), έως τον Μάιο του 2008 είχαν εμβολιαστεί περίπου 11 εκατ. γυναίκες στις ΗΠΑ, ενώ μετά τη χορήγηση του εμβολίου καταγράφηκαν 7.802
αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών- στην πλειονότητά τους αφορούσαν ζαλάδες, κνησμό, εμετούς και εξανθήματα.
Σύμφωνα ωστόσο με την ίδια έκθεση, μόλις 7% των κρουσμάτων που σημειώθηκαν αφορούσε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ποσοστό πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με άλλα εμβόλια για διάφορες παθήσεις που κυκλοφορούν στην αγορά. Αναφέρθηκαν 15 θάνατοι, τους οποίους όμως οι γιατροί δεν συσχετίζουν με το εμβόλιο

Κρούσματα παραλυσίας

Καταγράφτηκαν επίσης 31 περιπτώσεις παραλυσίας. Από αυτές, για τις 9 οι επιστήμονες σημειώνουν ότι απαιτείται «περαιτέρω έρευνα», ενώ δεν συσχετίζουν τις υπόλοιπες με το εμβόλιο. Ωστόσο αυτό που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ, είναι η είδηση που προβλήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΒS ότι μια 13χρόνη παρουσίασε συμπτώματα παράλυσης μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Έτσι, αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου Gardasil με την εμφάνιση του νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Βarre, που μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη παράλυση.
Παρ΄ όλα αυτά, οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικοί καθώς από τα έως τώρα δεδομένα δεν προκύπτει πως το εμβόλιο είναι ένοχο για παραλυσίες. «Όταν κυκλοφορεί ένα νέο εμβόλιο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων μοιράζει στους γιατρούς κίτρινες καρτέλες, ζητώντας τους να δηλώσουν στον Οργανισμό οποιαδήποτε παρενέργεια πιθανόν παρουσιάσει ο ασθενής τους. Ακόμη και αν εμφανίσει πυρετό- έστω και δέκατα- ύστερα από ένα μήνα, πρέπει να το καταγράψουν» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.
«Κατά τον ίδιο τρόπο έπραξαν και οι Αμερικανοί γιατροί, γι΄ αυτό και συγκεντρώθηκαν αυτές οι περίπου 8.000 αναφορές παρενεργειών. Πάντως, έπειτα από εκατομμύρια εμβολιασμούς ανά τον κόσμο δεν έχουν παρουσιαστεί δεδομένα που να προκαλούν την όποια ανησυχία», προσθέτει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Στη Γαλλία

Στη Γαλλία επίσης άνοιξε ένας παράλληλος κύκλος συζητήσεων όσον αφορά τη χρησιμότητα του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ειδικότερα, με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Μonde», ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής Διαφάνειας για την Ασφάλεια των Προϊόντων Υγείας και μέλος του Γαλλικού Συμβουλίου Υγείας και Επιστήμης Κλοντ Μπερό εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Απαντώντας στην ερώτηση αν το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό από όσο οι γυναικολογικές εξετάσεις- τεστ ΠΑΠ και καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματοςήταν κατηγορηματικός. «Χωρίς συζήτηση, ναι. Οι εξετάσεις προλαμβάνουν, αν βέβαια γίνονται τακτικά, έως και κατά 80% τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αντίθετα το εμβόλιο, αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι είναι όσο αποτελεσματικό ελπίζουν οι βιομηχανίες- κάτι που είναι απίθανο- δεν μπορεί παρά κατά 70% να προλαμβάνει τον συγκεκριμένο καρκίνο» δήλωσε.