«Πράσινο φως» στο Ερρίκος Ντυνάν

Tης Θεοδωρας Λιακοπουλου / dliakopoulou@kathimerini.gr

Το «πράσινο φως» άναψε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία μαιευτικής κλινικής από το Ερρίκος Ντυνάν. Χθες το πρωί, ωστόσο, τα τρία μεγάλα αθηναϊκά ιδιωτικά μαιευτήρια απέστειλαν στο υπουργείο νέο εξώδικο, ζητώντας διευκρινίσεις για τον ιδιοκτήτη του ιατρικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στον μαιευτικό τομέα του Ντυνάν. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως ναυάγησε η απόπειρα του Ιασώ να επεκταθεί στα νότια προάστια, δημιουργώντας το Ιασώ Ν. Προαστίων.

Αναλυτικότερα, χθες και μετά πολύωρες συσκέψεις, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που οδήγησαν στη διαμόρφωση θετικής εισήγησης της αρμόδιας ελεγκτικής επιτροπής προς το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την καταλληλότητα των χώρων και του ιατρικού εξοπλισμού που διαθέτει το Ερρίκος Ντυνάν προκειμένου να δημιουργήσει μαιευτικό τομέα. Οι σχετικοί έλεγχοι εξελίχθηκαν ταχύτατα, καθώς ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη και τελείωσαν χθες.

Από την πλευρά τους, τα μαιευτήρια Μητέρα, Ιασώ και Λητώ, με τέταρτο εξώδικο, ζητούν από το υπουργείο διευκρινίσεις για το αν ο ιατρικός εξοπλισμός του υπό κατασκευήν μαιευτηρίου έχει αγοραστεί και πότε από το Ντυνάν ή αν ανήκει στο Ιατρικό Κέντρο. Και τούτο, γιατί κατά την προσπάθεια δημιουργίας του μαιευτηρίου «Γαία», το Ιατρικό είχε αγοράσει τον απαιτούμενο ιατρικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, επενδύοντας άνω των 270.000 ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα περιουσιακό στοιχείο που ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ιατρικό.

Σε περίπτωση που το Ντυνάν εν τέλει, κάνει χρήση του εν λόγω εξοπλισμού, τα μαιευτήρια -με το εξώδικο αυτό- ζητούν διευκρινίσεις για το αν υπάρχει συμφωνία μίσθωσής του από το Ντυνάν και με ποιους όρους. Ετσι, επιχειρούν να αποσαφηνίσουν και εν μέρει να διασφαλίσουν ότι δεν δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον ώστε μελλοντικά να υπάρξει έμμεση συνεργασία μεταξύ Ντυνάν και Ιατρικού, που με την ισχύουσα νομοθεσία είναι παράνομη. Φόβος τους, εξάλλου, είναι ότι μία τέτοια συνεργασία θα δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό στην ολιγοπωλιακή, σήμερα, αγορά των μαιευτηρίων.

Πάντως, στέλεχος του Ντυνάν φέρεται να υποστηρίζει ότι τα ιατρικά μηχανήματα του υπό δημιουργία μαιευτηρίου ανήκουν στο Ντυνάν και όχι σε τρίτο.

Εν τω μεταξύ, χθες διέρρευσε στην αγορά ότι ναυάγησε η πολυετής προσπάθεια του Ιασώ να επεκταθεί στα νότια προάστια, με την επωνυμία Ιασώ Ν. Προαστίων. Κύκλοι από το περιβάλλον της διοίκησης του Ιασώ αναφέρουν ότι πρόκειται για μία κίνηση επανεξέτασης του εγχειρήματος εν μέσω οικονομικής κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων του Ιασώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, υπήρχαν προβλήματα στη χορήγηση των αδειών χρήσης από την πολεοδομία, αλλά και στη συμφωνία με την κατασκευαστική Intrakat. Η τελευταία, πάντως, διαψεύδει το ναυάγιο της νέας γενικής κλινικής.