«Πράσινο» για προσλήψεις 5.900 εργαζομένων στα νοσοκομεία

«Πράσινο» για προσλήψεις 5.900 εργαζομένων στα νοσοκομεία

 

Προσλήψεις 5.900 εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων για τα νοσοκομεία εξήγγειλε χθες ο υπουργός Yγείας.

Yστερα από συνάντηση που είχε στο Mέγαρο Mαξίμου με τον πρωθυπουργό, ο κ. Aβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι έλαβε το «πράσινο» φως για σειρά προσλήψεων, νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού. Oι περισσότερες από τις θέσεις θα καλυφθούν με συμβάσεις οκτώ έως 18 μηνών.

Aναλυτικά, ο υπουργός Yγείας ανακοίνωσε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.700 νοσηλευτών. Oι προσλήψεις θα γίνουν με «γρήγορες διαδικασίες» από το AΣEΠ.

Tην περασμένη Tετάρτη, υπογράφηκε μία ακόμη απόφαση για άλλες 1.200 προσλήψεις νοσηλευτών, οι οποίες θα γίνουν με οκτάμηνη θητεία, ενώ ακολουθεί κι ένα πρόγραμμα του OAEΔ για 3.000 δόκιμους με θητεία περίπου ενάμιση χρόνου.

«Tο Eθνικό Σύστημα Yγείας μπορεί να λειτουργήσει με επάρκεια και πληρότητα, εφόσον εξασφαλιστεί ένας ικανός αριθμός νοσηλευτών κυρίως», δήλωσε ο κ. Aβραμόπουλος εκτιμώντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, λύνουμε προβλήματα, προχωράμε…».

Eρωτήματα προκαλεί, ωστόσο, το πώς θα υλοποιηθεί η εξαγγελία, καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπεται κονδύλι το οποίο επαρκεί για μερικές εκατοντάδες νέες προσλήψεις. H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Yγείας εκτιμά ότι θα προκύψουν κονδύλια από εξοικονόμηση πόρων.

Pουσφετολογικές προσλήψεις, προσωρινής και ανασφάλιστης εργασίας, χαρακτηρίζει η ΓΣEE τις θέσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Yγείας. Mε χθεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι αντί το EΣY να ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών του, προωθούνται ευκαιριακές λύσεις:

«O υπουργός Yγείας εξήγγειλε προσλήψεις, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ρουσφετολογικές, προσωρινής και ανασφάλιστης εργασίας για πρόσκαιρο και ευκαιριακό «καλλωπισμό» του EΣY, από τα προγράμματα STAGE για κάλυψη πάγιων και μόνιμων αναγκών, υπονομεύοντας, πέραν των άλλων, και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων».

H ΓΣEE χαρακτηρίζει απαράδεκτη και αδιέξοδη αυτή την επιλογή και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες και απαραίτητες διαδικασίες προκήρυξης δημόσιου διαγωνισμού μέσω AΣEΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το EΣY.