«Πρεμιέρα» αναστολών σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Κίνδυνος για την επάρκεια του συστήματος

Λήγει σήμερα Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, η διορία των εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού. Το μέτρο της υποχρεωτικότητας και της αναστολής συμβάσεων των υγειονομικών έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων. Υπάρχουν φόβοι για κατάρρευση του συστήματος την ώρα που τα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται συνεχώς.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που επέλεξε με τον ανασχηματισμό-ιστορικό φιάσκο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ξεκινάει την Τετάρτη την θητεία του στο υπουργείο ενώ τίθεται σε ισχύ το μέτρο που οδηγεί τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στη δημόσια Υγεία σε αναστολή εργασίας.

Υπολογίζεται ότι αφαιρούνται από το ήδη δραματικά υποστελεχωμένο ΕΣΥ περίπου 10.000 εργαζόμενοι (εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ), την ώρα που η πανδημία σαρώνει ξανά με την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Και όπως έκανε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για ακόμα μια φορά στο μυαλό της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών με αφορμή τις ελλείψεις που η ίδια μεθόδευσε.

Αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι είναι οι υγειονομικοί που «αφαιρούνται» από το σύστημα καθώς και το πώς κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα επιδιώξει να καλύψει τα κενά, αναμένονται τις επόμενες ώρες, όπως προανήγγειλε χτες ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πληροφορίες θέλουν να σχεδιάζεται «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς ωστόσο μόνιμες προσλήψεις εμβολιασμένων, αλλά μόνο με τρίμηνες συμβάσεις, ενώ το κλειδί φαίνεται να είναι οι φήμες για ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες…

Θ. Πλεύρης: O νόμος εφαρμόζεται. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας

Σε άλλο μήκος κύματος ο νέος Υπουργός Υγείας ο οποίος διαπίστωσε πως ο νόμος εφαρμόζεται παρότι εκείνος ακόμη… ενημερώνεται.

«Παρακολουθούμε όλη την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Καταλαβαίνετε ότι κατά βάση και εμείς αυτή τη στιγμή ενημερωνόμαστε» είπε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε ρωτήσεις που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πρόσθεσε: «Θα διαχειριστούμε όλα τα θέματα και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα λειτουργίας. Ο Νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί. Όταν ενημερωθούμε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε παραπάνω πράγματα» είπε στις πρώτες του δηλώσεις.