Πρεμιέρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Με προβλήματα ξεκίνησε χτες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Αν και στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν ήδη ενταχθεί περίπου 6.500 φαρμακοποιοί και 3.000 γιατροί, εκπρόσωποι του φαρμακευτικού και ιατρικού κόσμου δηλώνουν ότι θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής στο νέο μέτρο. Τόσο οι γιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί δεν είναι όλοι ενήμεροι ούτε εξοπλισμένοι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να εφαρμόσουν άμεσα το μέτρο.

Στη Θεσσαλονίκη αρκετοί φαρμακοποιοί παρέλαβαν ηλεκτρονικές συνταγές. Ωστόσο, πολλές δεν είχαν το λεγόμενο «bar code», ενώ άλλες ήταν… χειρόγραφες. Πρόβλημα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, παρατηρείται και στην επαρχία. Πάντως, πολλοί φαρμακοποιοί έκαναν δεκτές και χειρόγραφες συνταγές, καθώς μπορούσαν να εκτελεστούν.

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αναμένεται να εξοικονομηθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Στόχος είναι να διασταυρώνονται στο εξής τα στοιχεία γιατρών, φαρμακοποιών και ασφαλισμένων, προκειμένου να ελεγχθούν οι υπέρογκες δαπάνες στα φάρμακα και να διευκολυνθούν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται με τις συνταγές. Το μέτρο, από τις αρχές του 2011, θα επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Επί ποδός» οι φαρμακοποιοί

Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί χάραξαν «κόκκινες γραμμές» για τα όρια των υποχωρήσεων του κλάδου απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις, στο συνέδριο PHARMA point, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαγιωνάς, απηύθυνε προσκλητήριο ετοιμότητας για κινητοποιήσεις προς τους φαρμακοποιούς και παρουσίασε τις γραπτές προτάσεις που υπέβαλε στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συγχρόνως και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία, και εξοικονόμηση πόρων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Οι φαρμακοποιοί ξεκαθάρισαν ότι θα τηρήσουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων, τίθενται υπέρ του προγραμματισμού για την ίδρυση νέων φαρμακείων με διατήρηση πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων και λένε «όχι» σε κάθε σενάριο συμμετοχής εμπόρων και επιχειρηματιών, όπως σούπερ μάρκετ και αλυσίδες, στη χορήγηση του φαρμάκου.

Μ.Λ.