Πρέπει να επιτύχει η απεργία της 30ης Νοεμβρίου

h5>24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ

 

(ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΙΘ, ΠΕΜΠΤΗ 26/11, 12:00 ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ)

 

     Την Δευτέρα 30/11 οι νοσοκομειακοί γιατροί ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία με τον Αβραμόπουλο και ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο και η αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο. Η νέα υπουργός υγείας πετάει υποσχέσεις και οργανώνει φιέστες με αφορμή τη νέα γρίπη, αλλά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ παραμένουν κλειστά από τις ελλείψεις προσωπικού και οι όποιες υποδομές του ΕΣΥ πετσοκόβονται από τις νέες περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

       Η μη κατάργηση του πλαφόν έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι των νοσοκομειακών γιατρών να βλέπει μείωση των αποδοχών του, την ίδια ώρα που ακόμη δεν έχουν δοθεί τα αναδρομικά των εφημεριών, ενώ σε πολλά νοσοκομεία η καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών φτάνει ακόμα και  τους 6 μήνες. Στην πραγματικότητα οι αυξήσεις που κερδήθηκαν πέρυσι εξανεμίζονται, ενώ την ίδια στιγμή τα σχέδια για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών θα σημάνουν δραστική μείωση των αποδοχών μας. Με τον ίδιο τρόπο οι προσλήψεις που υποτίθεται ότι θα είχαν ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο συνεχώς αναβάλλονται και οι εξελίξεις των διευθυντών γίνονται με ρυθμό χελώνας. Αντί να  συζητάμε για τη νέα συλλογική σύμβαση είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε μάχη για την εφαρμογή της παλιάς.

      Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα σημάνει την οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ. Αντίθετα, στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2010 προβλέπεται μείωση των δαπανών για τις εφημερίες, μικρό κονδύλιο για προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της υπερωριακής εργασίας, πάγωμα των μισθών. Στο όνομα της καταπολέμησης των ελλειμμάτων η κυβέρνηση απoλύει μαζικά τους εργαζόμενους των stage και το ίδιο ετοιμάζει για τους συμβασιούχους. Ταυτόχρονα ξανανοίγει το ασφαλιστικό και απειλεί να ανεβάσει τα όρια συνταξιοδότησης για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις ο νέος προϋπολογισμός τα δίνει όλα και πάλι στους τραπεζίτες, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία παρά τα κροκοδείλια δάκρυα για την εξάπλωση της νέας γρίπης και καλεί για μία ακόμη φορά εμάς να πληρώσουμε τα σπασμένα της δικιάς τους κρίσης.

     Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Είναι η ώρα να πιάσουμε το νήμα των περυσινών κινητοποιήσεων που ανάγκασαν τον Αβραμόπουλο σε υποχώρηση. Ο περσινός συμβιβασμός της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ τους έδωσε τα περιθώρια αυτών των ελιγμών, αλλά οι εμπειρίες μας μπορούν να κάνουν το κίνημά μας πολύ πιο δυνατό.

Η μάχη για την εφαρμογή της σύμβασης και για τη διαπραγμάτευση της καινούριας ξεκινάει τώρα που καταρτίζεται ο προϋπολογισμός.  Χρειάζεται να συντονιστούμε με όλους τους εργαζόμενους μέσα στα νοσοκομεία αλλά και έξω από αυτά για να υπερασπιστούμε τις δουλειές μας, τους μισθούς μας, τις συντάξεις μας και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η απεργία στης 30/11 μπορεί να γίνει η αφετηρία, να ξεδιπλώσουμε ένα αγωνιστικό απεργιακό πρόγραμμα. Το επόμενο βήμα είναι να στηρίξουμε την πρωτοβουλία συλλόγων εκπαιδευτικών, πρωτοβάθμιων σωματείων  και συλλογικοτήτων για να γίνει η 7 Δεκέμβρη ημέρα κινητοποίησης όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και στις 17 Δεκέμβρη  την οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης, τις ημέρες που θα συζητιέται ο προϋπολογισμός στην βουλή. Με αποφάσεις Συνελεύσεων, και ΔΣ να καθορίσουμε την αγωνιστική ατζέντα  απέναντι στην αδράνεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

      Η αγανάκτηση των συναδέρφων αλλά και οι επισχέσεις εργασίας σε μια σειρά από νοσοκομεία που ήδη έχουν ανοίξει το χορό των κινητοποιήσεων είναι  που ανάγκασαν το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ να καλέσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 30 Νοέμβρη. Η επιτυχία της απεργίας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για έναν αγωνιστικό Δεκέμβρη σε όλα τα νοσοκομεία. Με γενικές συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, περιοδείες, συγκεντρώσεις και συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους  μπορούμε να οργανώσουμε τα βήματά μας ως τη νίκη.