Προειδοποιητική επιστολή της ΕΕ για το μέγιστο χρόνο εργασίας των γιατρών

Χάος στα νοσοκομεία

Η Κομισιόν απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή για παράλειψη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το μέγιστο χρόνο εργασίας των γιατρών. Την ίδια ώρα, οι γιατροί προχωρούν σε προσφυγή στον Αρειο Πάγο, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Σπίντλα, επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, δήλωσε: «Η οδηγία για το χρόνο εργασίας προστατεύει τους εργαζομένους από τον εξαναγκασμό να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους και να αυξήσει τους κινδύνους για τρίτους. Η Επιτροπή πρέπει να αντιδράσει όταν ανησυχεί ότι δεν τηρούνται τα ελάχιστα πρότυπα».

Οι ελληνικές αρχές έχουν πλέον στη διάθεσή τους δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσουν στην προειδοποιητική επιστολή.

Η οδηγία για το χρόνο εργασίας της ΕΕ (2003/88/EΚ) περιορίζει το χρόνο εργασίας στις 48 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών, για να προστατεύονται οι εργαζόμενοι από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που οφείλονται σε υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας.

Η Επιτροπή έλαβε πολυάριθμες καταγγελίες σχετικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέστειλε τη νομοθεσία της περί χρόνου εργασίας για τον τομέα της δημόσιας υγείας, έτσι ώστε στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία μπορεί να απαιτείται νόμιμα από τους γιατρούς να εργάζονται πάρα πολλές ώρες.

Στις καταγγελίες αναφέρεται ότι οι ειδικευμένοι γιατροί υποχρεώνονται να εργάζονται κατά μέσο όρο μεταξύ 60 και 72 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί υποχρεώνονται να εργάζονται κατά μέσο όρο μεταξύ 71 και 93 ώρες την εβδομάδα.

Παράλληλα, καταγγέλλεται ότι οι ελάχιστες περίοδοι ανάπαυσης δεν γίνονται σεβαστές. Οι γιατροί σημειώνουν ότι μπορεί να τους ζητηθεί να εργασθούν ακόμη και για 32 συνεχόμενες ώρες στον τόπο εργασίας. Η Οδηγία ορίζει ότι ένας εργαζόμενος έχει δικαίωμα σε 11 ώρες την ημέρα ανάπαυση και μία ολόκληρη μέρα ελεύθερη την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, τρεις στις δέκα θέσεις νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως στη βαθμίδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου τα κενά φθάνουν το 70%. Σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής μία ως δύο νοσηλεύτριες έχουν υπό την επίβλεψή τους 40-50 ασθενείς κατά τη νυχτερινή βάρδια. Εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού μένουν επίσης αναξιοποίητα δεκάδες κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα.

Διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση αυτή, οι γιατροί αναμένεται να προχωρήσουν σε προσφυγή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στη μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσουν στον εισαγγελέα θα μιλούν για τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, τα κλειστά χειρουργεία και κρεβάτια εντατικής θεραπείας, καθώς και για τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες.

Ειδικότερα, για το θέμα του ωραρίου εργασίας, εφόσον εφαρμοστεί στην πράξη η κοινοτική οδηγία θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήμαα στις γενικές εφημερίες πολλών νοσοκομείων, καθώς το υπάρχον ιατρικό δυναμικό δεν επαρκεί.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Δ.Βαρνάβας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των νοσοκομείων που αποφασίζουν να εφαρμόσουν το 48ωρο από την 1η Νοεμβρίου. Ως χθες, την απόφαση αυτή είχαν πάρει οι γιατροί 36 νοσοκομείων της χώρας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να εφημερεύουν μόνο την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα