Προεκλογικές υποσχέσεις για «μπόνους» στη διαδοχική ασφάλιση

 

Ενιαία κριτήρια συνταξιοδότησης και σύνταξη από τον φορέα με τα περισσότερα χρόνια

Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ |

Προεκλογικές υποσχέσεις για αλλαγές στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης υπέρ των ασφαλισμένων ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά , παραλαμβάνοντας τη μελέτη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την κοστολόγηση των μέτρων. Οι αλλαγές προβλέπουν ενιαία κριτήρια για συνταξιοδότηση σε όλα τα Ταμεία και σύνταξη από τον φορέα με τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης. Εφ΄ όσον υιοθετηθούν οι προτάσεις της επιτροπής οι νέες συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση θα είναι αυξημένες κατά 6% σε σύγκριση με ανάλογες σημερινές περιπτώσεις. Οι ρυθμίσεις αφορούν 17.000 μελλοντικούς συνταξιούχους, ενώ το επιπλέον κόστος για το ασφαλιστικό ξεκινά από τα 14 εκατ. ευρώ και φθάνει σε 15 χρόνια τα 252 εκατ. ευρώ. Η υπουργός Απασχόλησης σημειώνει πως «με τη θέσπιση ενιαίων κριτηρίων και διαδικασιών το σύστημα της διαδοχικής ασφάλισης εξορθολογίζεται, απλουστεύονται οι διαδικασίες, αίρονται αδικίες και- στις περισσότερες περιπτώσεις- επωφελούνται και οικονομικά οι συνταξιούχοι».

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνησητελεί σε καθεστώς πανικού» σχολιάζει η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, προσθέτοντας ότι « ακόμη και σήμερα,ενώ ουσιαστικά έχει λήξει η θητεία της, η υπουργός εξαγγέλλειαυξήσεις για τους ασφαλισμένουςπου υπάγονται στη διαδοχικήασφάλιση. Πρόκειται για άλλη μία εξαγγελία-πυροτέχνημαγια να εξευμενιστεί η εκλογικήβάση της ΝΔ, αν υπάρχει κανείςπου να τους πιστεύει ακόμη».

«Για επικοινωνιακά προεκλογικάτεχνάσματα» κάνει λόγο και η ΓΣΕΕ, η οποία επισημαίνει ότι «το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης-και ιδίως η διαδοχική ασφάλιση- είναι σοβαρότατο και δεν μπορεί να αξιοποιείται για προεκλογικές επικοινωνιακές ανάγκες». Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου έρχεται στην επικαιρότητα για δημιουργία μόνον εντυπώσεων, χωρίς αποτέλεσμα και ουσία, όταν είναι γνωστό ότι για την εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, δυνατότητα την οποία δεν έχει σήμερα η κυβέρνηση, σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Οι βασικότερες αλλαγές που επιφέρουν οι προτάσεις της επιτροπής έχουν σχέση με τον φορέα που θα αναλαμβάνει τον υπολογισμό και την απόδοση της σύνταξης στον ασφαλισμένο. Αυτός θα είναι ο φορέας με τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης, ο οποίος θα απονέμει τη σύνταξη και θα υπολογίζει με βάση το δικό του καθεστώς το τελικό ποσό. Οι κεντρικές ρυθμίσεις του πορίσματος προβλέπουν τα εξής:

Η έκδοση της σύνταξης γήρατος θα γίνεται από το Ταμείο στο οποίο ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης. Με βάση το ισχύον καθεστώς η σύνταξη στις περισσότερες περιπτώσεις εκδίδεται από τον τελευταίο φορέα ασφάλισης. Εξαίρεση αποτελούν οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, οι οποίες προτείνεται να εκδίδονται από το τελευταίο Ταμείο. Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει όλα τα εργάσιμα έτη στον φορέα με τα περισσότερα πραγματικά έτη ασφάλισης.

Στο υφιστάμενο καθεστώς αρμόδιος είναι ο τελευταίος φορέας, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν σε αυτόν 1.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 500 την τελευταία πενταετία. Η επιτροπή προτείνει πλέον αρμόδιος φορέας για τη σύνταξη γήρατος να είναι ο φορέας με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης. Στη σύνταξη αναπηρίας και θανάτου αρμόδιος να είναι ο τελευταίος φορέας εφόσον υπάρχουν 1.000 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 300 την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, ο φορέας που απονέμει τη σύνταξη υπολογίζει χωριστά το δικό του ποσό καθώς και τα ποσά του κάθε συμμετέχοντος φορέα και τελικώς τα επί μέρους ποσά αθροίζονται. Σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής, ο φορέας που απονέμει τη σύνταξη θα θεωρεί όλον τον χρόνο διανυθέντα σε αυτόν και θα υπολογίζει το ποσό της σύνταξης σύμφωνα με το σύστημα που ισχύει στον συγκε κριμένο φορέα. Παραλλήλως παρέχει τη δυνατότητα επιλογής τρόπου υπολογισμού εφόσον το παλαιό- σημερινό- σύστημα είναι πιο συμφέρον από το προτεινόμενο.

Οι ασφαλισμένοι, τέλος, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να παίρνουν προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις, κάτι που θα συμβάλει στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεών τους. Σήμερα, σε ορισμένα Ταμεία η έκδοση συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση μπορεί να καθυστερήσει ως και δύο έτη.