Πρόγραμμα κατά της φτώχειας

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Το φάσμα της φτώχειας αντιμετωπίζουν 410.000 Ελληνόπουλα, ενώ ένας στους τρεις Ελληνες στερείται σε είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή τροφή, ένδυση, υπόδηση και το 10% αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης. Το 22,7% των Ελλήνων θεωρούνται φτωχοί, ποσοστό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε. Ε. των 15 μετά το αντίστοιχο των Πορτογάλων. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά που αντιμετωπίζουν κίνδυνο οικονομικής επισφάλειας με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αφορά μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί (το 40,7% αυτών κινδυνεύει), και τις οικογένειες με τρία ή και περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά (31,8%).

Την ίδια στιγμή, η σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απογοητευτική. Στην Ελλάδα ο χαμηλότερος μισθός το 2007 του ανειδίκευτου εργάτη ήταν τα 629 ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος κατώτατος μισθός στην Ε. Ε. των 15 είναι τα 1.160 ευρώ. Παράλληλα, τα προνοιακά επιδόματα, που είναι κατά μέσο όρο 341 ευρώ (και το επίδομα ανεργίας 367 ευρώ) δεν ξεπερνούν το όριο φτώχειας ανά άτομο που ορίζεται στα 471 ευρώ μηνιαίως. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση αναγκάζει πολλές οικογένειες στη χώρα μας να λαμβάνουν δάνεια και σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το 7% – 8% των δανειοληπτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, όπως είναι μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα σε μακροχρόνια ανεργία που δεν καλύπτονται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ή υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκπόνησε το Εθνικό Πρόγραμμα «Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη 2007-2013», -παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση από τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο- το οποίο αφορά σε μια σειρά μέτρων όπως την ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών παροχής φροντίδας, βοήθεια στο σπίτι, νομική στήριξη κ. ά. Στο πλαίσιο του εντοπισμού των νοικοκυριών που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης, θα ελέγχεται το εισόδημα των υποψήφιων δικαιούχων, ενώ Σύμβουλοι Κοινωνικής Ενταξης θα ερευνούν τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά τους. Εν συνεχεία, οι δικαιούχοι θα υπογράφουν ένα «συμβόλαιο» ένταξης με τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Η στήριξη των ευπαθών ομάδων θα συμπληρωθεί με οικονομικά μέτρα μέσω του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (το σχετικό σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα).