Πρόγραμμα προληπτικής Ιατρικής από τον ΕΔΟΕΑΠ Θεσσαλονίκης

Την υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος Προληπτικής Ιατρικής «Πρόληψη: Μια πρόταση ζωής» αποφάσισε ο ΕΔΟΕΑΠ Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ κ.

Ν. Κιάοκαι τον διευθυντή του ΙΚΠΙ αναπληρωτή καθηγητή της Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντα, είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται στη χώρα μας ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Πρόληψης και Αγωγής Υγείας σε ασφαλισμένο πληθυσμό για την αντιμετώπιση των βασικών παραγόντων κινδύνου και την έγκαιρη διάγνωση σημαντικών νοσημάτων.

Σύμφωνα με την πανελλαδική μελέτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ηellas Ηealth Ι», 34,5% των ανδρών και 44,7% των γυναικών δηλώνουν σωματικά αδρανείς, ενώτο 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές. Ειδικότερα, 49,9% των ενήλικων ανδρών και 30,8% των ενήλικων γυναικών καπνίζουν σε καθημερινή βάση. Επίσης αυξημένη παρουσιάζεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών, ενώ μειωμένη εμφανίζεται να είναι η κατανάλωση δημητριακών, φρούτων, λαχανικών και ψαριών.