Προγράμματα 48ωρου τον Φεβρουάριο εαν δεν ψηφιστεί η κλαδική σύμβαση

p>ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

Η Γ.Σ. των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. του Νομού Ρεθύμνου αποφάσισε τα εξής :

1. Οι γιατροί του Ρεθύμνου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούσαν  την κύρωση από τη Βουλή της κλαδικής συμφωνίας Υπουργείου Υγείας – Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών ( ΟΕΝΓΕ). Μια συμφωνία που θα έπρεπε , σύμφωνα με τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας , να έχει ψηφιστεί πριν από τις γιορτές  έτσι ώστε από 1/1/2009 να τεθούν σε ισχύ τόσο η  μισθολογική αναβάθμιση και βαθμολογική εξέλιξη των νοσοκομειακών γιατρών , όσο κυρίως η προκήρυξη των 2000 νέων ιατρικών θέσεων για την καλύτερη στελέχωση των νοσοκομείων  της επαρχίας , των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας( ΜΕΘ)  και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ). Η καθυστέρηση αυτή ελπίζουμε να μην αποτελεί  προοίμιο  υπαναχώρησης της κυβέρνησης από την αρχική συμφωνία με τους νοσοκομειακούς γιατρούς , οι οποίοι σε ένδειξη καλής θέλησης συνέχισαν να εφημερεύουν πέραν των προβλεπομένων ορίων από τα ΠΔ και τις οδηγίες της ΕΕ για τον εβδομαδιαίο χρόνο συνολικής απασχόλησης .

2. Επειδή λοιπόν έχουμε κάθε λόγο να είμαστε δύσπιστοι  για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης , δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε, στο όνομα οποιουδήποτε προσχήματος,  καμιά αθέτηση των συμφωνηθέντων , είτε αυτή αφορά τα μισθολογικά μας θέματα και το ρεπό μετά από εφημερία , είτε το πολυδιευθυντικό σύστημα , είτε πολύ περισσότερο την αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς. Προειδοποιούμε λοιπόν ότι αν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου δεν έχει κυρωθεί η κλαδική συμφωνία από τη Βουλή , δεν πρόκειται  να συναινέσουμε στην καταστρατήγηση των νόμιμων δικαιωμάτων μας  και δεν θα δεχτούμε να εφημερεύσουμε πέραν των ορίων  του 48ωρου /56ωρου για  ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς. Υιοθετούμε δηλαδή την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας μόνο μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου .  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ όλης  της χώρας δεν θα έχουν εφημερεύοντες γιατρούς μετά τις 10/2.   Την ευθύνηπροφανώς γι’ αυτή την εξέλιξη που βάλει σε νέα « δοκιμασία» τη λειτουργία των νοσοκομείων και την εξυπηρέτηση των ασθενών, θα την έχει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση .  

Αρκετά έχουμε ανεχθεί τη μιζέρια της δημόσιας περίθαλψης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να  ανεχθούμε όμως την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Αυτή τη φορά , αν η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δεν τιμήσουν την υπογραφή τους , η ρήξη θα είναι αναπόφευκτη. 

 

Ρέθυμνο 27/1/2009