Προκηρύξεις για την κατασκευή έργων ΣΔΙΤ

Από τις 8 «θερινές» προκηρύξεις δημοσιεύθηκαν ήδη: Ο διαγωνισμός για τις φοιτητικές εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η προδιαγνωστικήέρευνα αγοράς για την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας

Στην υλοποίηση έργων μέσω συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ρίχνει το βάρος του το υπουργείο Οικονομίας. Στοχεύει να βγάλει εντός του ερχόμενου τριμήνου προκηρύξεις διαγωνισμών για οκτώ έργα συνολικού προϋπολογισμού 720 εκατ. ευρώ.

Ηδη με το… «καλημέρα» του Ιουλίου «έβγαλε στον αέρα» δύο προκηρύξεις για κατασκευή των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Θράκης και του Γενικού Νοσοκομείου Πρεβέζης και μέχρι το αργότερο τον Σεπτέμβριο αναμένονται άλλες έξι.

Στο οικονομικό επιτελείο ποντάρουν στον θεσμό των ΣΔΙΤ, καθώς πιστεύουν ότι εν μέσω κρίσης μπορεί να βοηθήσει τόσο την τρέχουσα χρονιά όσο και εντός του 2010 να στηριχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Κι αυτό γιατί πέραν όλων των άλλων οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες που τους χρηματοδοτούν γνωρίζουν πως τοποθετούν τα κεφάλαιά τους χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο, με το σκεπτικό ότι την αποπληρωμή εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, επί του παρόντος, από το σύνολο των έργων που έχουν εγκριθεί μόνο για το 1/3 έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και έχουν βγει διαγωνισμοί.

Ειδικότερα έως τώρα, η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ έχει εγκρίνει 52 έργα, συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για 16 έργα προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ.

Τώρα από τις οκτώ «θερινές» προκηρύξεις ήδη δημοσιεύθηκαν:

Ο διαγωνισμός σχετικά με την κατασκευή των φοιτητικών εστιών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση προδιαγνωστικής Ερευνας Αγοράς για το έργο «Κατασκευή Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας», προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.

Τα άλλα 6 έργα
Στο προσεχές διάστημα αναμένονται και άλλοι έξι διαγωνισμοί που αφορούν:

Το έργο της κατασκευής οικημάτων στέγασης της Πολεμικής Αεροπορίας, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ.

Την ανέγερση του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδας, προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ.

Την κατασκευή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ), του Νομού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ.

Η ανέγερση σχολικών κτιρίων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή διοικητηρίου στον Νομό Ημαθίας, συνολικής δαπάνης 30 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου ξεκινούν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την κοινοπραξία των εταιρειών που θα αναλάβει τη δημιουργία σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομίας, για να ξεπεραστούν προβλήματα χρηματοδότησης, ελέω κρίσης, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με την ανάληψη μέρος του κινδύνου των περιθωρίων των επιτοκίων δανεισμού των υποψήφιων επενδυτών (εκτός του επιτοκίου βάσης, που το αναλαμβάνει έτσι και αλλιώς).

Κώστας Τσαχάκης