Προμηθευτές Νοσοκομείων: Είναι αδύνατον να εξοφληθούμε σε πέντε ημέρες

p>Γιατί δεν κερδίζεται η χαμένη αξιοπιστία

Ο ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας, διαπιστώνει ξεκάθαρες Κυβερνητικές αντιφάσεις, αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, θεωρεί ότι εμπαίζονται οι προμηθευτές για μία ακόμη φορά, οι οποίοι και θα συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους.

Όλα τα παραπάνω γίνονται φανερά από τη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Τετάρτης, 16 Δεκεμβρίου 2009, στην οποία η Υπουργός Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου, προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και να αποφύγει τις δικαιολογημένες δυναμικές αντιδράσεις των προμηθευτών των Νοσοκομείων με ανέφικτες υποσχέσεις και γενικόλογες διαβεβαιώσεις καλών προθέσεων.

Όμως, θα πρέπει να αντιληφθεί η κυρία Υπουργός, το επιτελείο της και όλη η Κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο να πείσει κανέναν πλέον, δηλαδή με ανακοινώσεις που ελέγχονται για την αξιοπιστία τους.

Δεδομένου ότι, την ώρα που η κυρία Υπουργός, για πολλοστή φορά, υπόσχεται εξόφληση των χρεών των Νοσοκομείων εντός του 2009, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 εργάσιμες ημέρες (!), ο Γ.Γ. του Υπουργείου της, μιλάει στην ίδια συνέντευξη τύπου, για την ολοκλήρωση διαδικασιών, συμφωνιών και έκδοσης/έγκρισης των ενταλμάτων πληρωμής χρεών 3 ετών, πιθανώς από μηδενική βάση, πράγμα που θα απαιτήσει χρόνο πολλών μηνών!

Ωστόσο, η αλήθεια έρχεται από τα πιο αρμόδια χείλη, δηλαδή από τις παράλληλες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διευκρινίζει ότι η εξόφληση των προμηθευτών θα γίνει το 2010, γι’ αυτό και το νέο έτος θα αρχίσει με ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα, της τάξης των 8 Δις €, δηλαδή 2 Δις € από έκτακτο δανεισμό του Δημοσίου το Δεκέμβριο του 2009 και 6 Δις € από τις απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές των Νοσοκομείων!

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠ, κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος, σχολιάζει σχετικά, «Αν τα παραπάνω συνιστούν αξιοπιστία της Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας μας, θα το κρίνουν όλοι και φοβούμεθα ότι θα αντιδράσουν ανάλογα, είτε είναι άμεσα θιγόμενοι όπως εμείς οι προμηθευτές, είτε όχι, αλλά αναζητούντες δείγματα αξιοπιστίας από την χώρα μας».