Προμήθειες στην… εντατική

Δύο χρόνια παρά δύο μήνες συμπληρώνονται από την αλλαγή του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία. Σε κάθε ευκαιρία σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν παραλείπει να τονίζει τη σημασία του νέου συστήματος, το οποίο θα εξοικονομήσει 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2007 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος μέχρι σήμερα, οι προμήθειες των νοσοκομείων γίνονται «αλά παλαιά». Με άλλα λόγια, το νέο σύστημα δεν έχει τεθεί ακόμη σε πλήρη εφαρμογή και η περιβόητη Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) απλώς εγκρίνει τις προμήθειες που πραγματοποιούνται με το παλιό σύστημα. Εκτός αυτού, τους τελευταίους τέσσερις μήνες μένει ακέφαλη, μετά την παραίτηση του προέδρου Ε. Αραμπατζή.

Κι όλα αυτά σε ένα χώρο με ετήσιο προϋπολογισμό αγορών που φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ! Μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής χρειάζονται τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο για τις ετήσιες προμήθειές τους. Νοσοκομεία με τη δυναμικότητα και την κίνηση του «Ευαγγελισμού», του Γενικού Κρατικού Αθηνών ή του ΚΑΤ δαπανούν ως και περισσότερα από € 80 εκατ. κάθε μήνα για φάρμακα και κάθε είδους υλικά.

Κάθε νοσηλευτικό κρεβάτι κοστίζει πάνω από 300 ευρώ την ημέρα, χωρίς να περιλαμβάνουν τη μισθοδοσία του προσωπικού των νοσοκομείων, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε επιπλέον 250 ευρώ την ημέρα ανά κλίνη.

Καθυστερήσεις
Ολο αυτό το διάστημα, καθένα από τα νοσοκομεία της χώρας στέλνει στην Επιτροπή τα αιτήματά του για εγκρίσεις αγορών και η Επιτροπή απαντά θετικά ή αρνητικά. Οπως κατά διαστήματα έχουν αναφέρει και τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής, όλα τα αιτήματα αποστέλλονται σε ένα και μοναδικό… φαξ, ενώ για να διεκπεραιωθούν μπορεί να περάσει και πάνω από μήνας… Το αποτέλεσμα είναι τα αποθέματα να στερεύουν και τα νοσοκομεία να μένουν κατά καιρούς χωρίς στοιχειώδη υγειονομικά υλικά. Οι ευθύνες των καθυστερήσεων πηγαινοέρχονται σαν «μπαλάκι» από την ΕΠΥ στις διοικήσεις των νοσοκομείων: Οι μεν κατηγορούν τους δε για γραφειοκρατική δυσκινησία, ελλιπή οργάνωση και ολιγωρία. Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, η ΕΠΥ προειδοποιεί τα νοσοκομεία ότι θα προβεί ακόμη και στις προβλεπόμενες κυρώσεις για τις περιπτώσεις όπου τα αιτήματα αποστέλλονται τελευταία στιγμή.

Προσφάτως, έχουν αρχίσει κάποιες προσπάθειες αποσυμφόρησης της κατάστασης, ενώ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι θέμα ημερών και η τοποθέτηση νέου προέδρου στην Επιτροπή. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο «διορθωτικών παρεμβάσεων» στο νόμο των προμηθειών.

Εξετάζεται να ξαναμπούν στο παιχνίδι των διαγωνισμών τα νοσοκομεία τα οποία εξαιρούνται με το νόμο του 2007. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι φορείς που αναλαμβάνουν όλους τους διαγωνισμούς είναι το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ), υπό την κεντρική εποπτεία της περιβόητης πλέον ΕΠΥ.

Αυτό που πιθανώς διαπιστώνουν οι αρμόδιοι είναι ότι οι δύο παραπάνω φορείς είναι αδύνατο να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά όλες τις προμήθειες για τα περίπου 130 νοσοκομεία του ΕΣΥ και όλους τους άλλους εποπτευόμενους φορείς. Ετσι, μελετάται το ενδεχόμενο διενέργειας των διαγωνισμών από κάθε νοσοκομείο, αλλά με τις ενιαίες προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί κεντρικά. Ηδη, πάντως, έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους από το νόμο φορείς. Η Επιτροπή έχει στόχο την εξομάλυνση των διαδικασιών για τις προμήθειες του ΕΣΥ.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ