Προμηθεύονται φάρμακα για ενδεχόμενο πανδημίας

* Το υπουργείο Υγείας, αν και δεν έχει εξοφλήσει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας, προχωρεί σε προμήθεια νέου στοκ αντιιικών σκευασμάτων
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

 

 

 

Με επείγον έγγραφό του (επάνω) ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να συμμετάσχουν σε σύσκεψη με αντικείμενο πιθανή πανδημία γρίπης. Στη σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, θα εξεταστούν – μεταξύ άλλων – η διαχείριση των αντιιικών φαρμάκων και η προμήθεια νέου στοκ

Προς την προμήθεια νέου στοκ αντιιικών φαρμάκων προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς όμως να έχει εξοφλήσει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) από παλαιότερη αγορά ανάλογων σκευασμάτων.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Επί τάπητος θα τεθούν κι άλλα θέματα, όπως η προετοιμασία των νοσοκομείων για την πραγματοποίηση ασκήσεων, η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, η παρούσα κατάσταση σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στην Τουρκία, μετά την καταγραφή κρουσμάτων γρίπης σε πτηνά.

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ. Π. Ευσταθίου κάλεσε να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση οι γενικοί διευθυντές Υγείας και Δημόσιας Υγείας του αρμόδιου υπουργείου, η γενική διευθύντρια Διοικητικής Υποστήριξης και Τεχνικών Υποδομών, η γενική διευθύντρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι πρόεδροι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του ΙΦΕΤ, ο προϊστάμενος του Τμήματος Παθολογίας Πτηνών και εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών (διεύθυνση ΟΤΑ).

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Ι. Πιερουτσάκος εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Υπάρχουν κάποια κρούσματα της εποχικής γρίπης. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» δηλώνει προς «Το Βήμα». Σύμφωνα με στοιχεία του κέντρου, ως τις 20 Ιανουαρίου απεστάλησαν 56 δείγματα στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης. Τα 24 εξ αυτών είναι θετικά για τον ιό της γρίπης. Στα περισσότερα θετικά δείγματα (22) απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, ενώ στα άλλα δύο ιός της γρίπης τύπου Β.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, παράγοντες του χώρου της Υγείας εκτιμούν ότι το στοκ των αντιιικών φαρμάκων σε περίπτωση πανδημίας δεν επαρκεί. Ωστόσο προειδοποιούν ότι, αν το υπουργείο Υγείας προχωρήσει σε προμήθεια περισσοτέρων σκευασμάτων, το ΙΦΕΤ θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οφειλή του υπουργείου προς το ΙΦΕΤ ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, «δίνουν και παίρνουν» οι αγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών προς το ΙΦΕΤ, διεκδικώντας μεγάλα χρηματικά ποσά που τους οφείλει το ινστιτούτο από παλαιότερες προμήθειες σκευασμάτων.

Οπως δημοσίευσε «Το Βήμα» στο φύλλο της 27ης Ιανουαρίου, μία εκ των εταιρειών που προμήθευσαν το ΙΦΕΤ – ύστερα από εντολή του υπουργού Υγείας – με 200.000 κουτιά αντιιικών φαρμάκων προχώρησε στη δέσμευση των χρημάτων που είχαν κατατεθεί από το ινστιτούτο σε πέντε τράπεζες. Η φαρμακευτική εταιρεία για να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό εξέδωσε, σε πρώτη φάση, διαταγή πληρωμής της πρωτοδίκου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία υποχρέωνε το ΙΦΕΤ να καταβάλει το ποσό των 1.434.457,63 ευρώ. Επίσης, κατέθεσε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία η εταιρεία ζητούσε την καταβολή του ποσού των 88.027,76 ευρώ. Η εκδίκαση της αγωγής είχε προσδιοριστεί για τις 6 Φεβρουαρίου 2008. Προκειμένου να ανασταλεί η εκτέλεση της διαταγής πληρωμής, το ΙΦΕΤ κατέθεσε αίτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η δικάσιμος της οποίας ορίστηκε στις 6.6.2007. Στις 14.5.2007 συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας, η οποία απερρίφθη. Στη συνέχεια η φαρμακευτική εταιρεία προχώρησε σε δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων του ΙΦΕΤ.

Αγωγή εναντίον του ΙΦΕΤ κατέθεσε προσφάτως και άλλη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία διεκδικεί την καταβολή 9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ινστιτούτου κ. Τ. Μπράτσο, η οφειλή ρυθμίστηκε προ ημερών.

Σημειώνεται ότι το ινστιτούτο οφείλει στους προμηθευτές του περίπου 30 εκατ. ευρώ, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει εισπράξει από τα νοσηλευτικά ιδρύματα ούτε ένα ευρώ.