Προς αύξηση των αποθεμάτων αντιιικών

 

Πεννυ Μπουλουτζα

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι υπηρεσίες υγείας της χώρας μας, ενώ το υπουργείο Υγείας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης κατά 10% των στρατηγικών αποθεμάτων σε αντιιικά φάρμακα. Ετσι, τις προηγούμενες ημέρες, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πραγματοποίησαν ενημερωτικές συναντήσεις με διοικήσεις Yγειονομικών Περιφερειών και Nοσοκομείων, μέλη των Επιτροπών Λοιμώξεων, υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Nομαρχιακών Aυτοδιοικήσεων, ενώ την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ως νοσοκομεία αναφοράς της γρίπης είναι τα Σισμανόγλειο, Σωτηρία, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης και το Παίδων «Αγία Σοφία», ενώ έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας μας να κατευθύνουν σε αυτά τα νοσοκομεία οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό για περαιτέρω διερεύνηση.

Παράλληλα, από την περασμένη Τρίτη, τα αντιιικά φάρμακα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Τα αντιιικά θα διατίθενται στη νοσοκομειακή τους τιμή και κατόπιν ειδικής συνταγής γιατρού που θα φέρει το όνομα του λήπτη. Ενδεικτικό της ζήτησης αντιιικών είναι ότι το τελευταίο 15νθήμερο –πριν από την απαγόρευση πώλησής τους από φαρμακεία–, οι παραγγελίες των φαρμακαποθηκών προς φαρμακευτική εταιρεία ανήλθαν στις 25.000 συσκευασίες.