Προς εισιτήριο και στις εφημερίες των νοσοκομείων

«Οποιος έχει γιατί δεν μπορεί να δώσει τα 3 ευρώ;» είπε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος

ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |

         Την καθιέρωση εισιτηρίου 3 ευρώ και στις εφημερίες των νοσοκομείων εξετάζει ο υπουργός Υγείας κ. Α.Λοβέρδος, όπως ισχύει και για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αδ.Γεωργιάδη, το αντίτιμο των 3 ευρώ, ενώ καταβάλλεται κανονικά από τους έλληνες πολίτες, δεν ισχύει το ίδιο και για αλλοδαπούς ασθενείς, λόγω παρερμηνείας του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Για τον λόγο αυτόν έχει ήδη αποστείλει σχετική ενημερωτική εγκύκλιο προς αποσαφήνιση των σχετικών διατάξεων, ενώ πιθανολόγησε ότι 150 εκατ. ευρώ δαπανώνται ετησίως για αλλοδαπούς οι οποίοι διαμένουν παρανόμως στη χώρα μας. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η πρόβλεψη για τις δαπάνες των νοσοκομείων το τρέχον έτος είναι 2,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,2 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ 400 εκατ. ευρώ παραμένουν «αγνώστου προελεύσεως» . Από αυτά υπολογίζεται ότι τα 150 εκατ. ευρώ δαπανώνται για τους μη νόμιμους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι «καταφεύγουν στο σύστημα υγείας διά των εφημεριών και νοσηλεύονται επί πολλές ημέρες», ενώ για το υπόλοιπο ποσό δαπάνης (250 εκατ. ευρώ) δήλωσε αδυναμία να προσδιορίσει από πού προέρχεται.

Αναφερθείς στις εφημερίες είπε ότι «εκεί δεν πληρώνει κανείς το τρίευρο γιατί έχει εξαιρεθεί από τον νόμο». «Το ξανασκέφτομαι, δεν είπα ότι αλλάζω γνώμη, αλλά το ξανασκέφτομαι» διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει καταγραφή των περιστατικών που προσέρχονται κατά τη διάρκεια των εφημεριών ώστε να διαπιστωθεί πόσοι εξ αυτών είναι ασφαλισμένοι και πόσοι δεν είναι. «Θέλω να δω τι προσφέρουμε σε τρίτους, πόσο κοστίζει αυτή η προσφορά μας και αν μπορούμε να είμαστε τόσο γενναιόδωροι» υπογράμμισε. Παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν να δώσουν ούτε τα τρία ευρώ». «Εκεί να είμαστε επιεικείς και με κατανόηση, δεν λέω “όχι”. Ο άλλος όμως που έχει γιατί δεν μπορεί να δώσει αυτό το τρίευρο;» συμπλήρωσε. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας: «Εδώ,αυτή η ρημάδα η χώρα τόσο πλούσια είναι που δεν μπορεί να δει απ΄ αυτές τις χιλιάδες που κάθε βράδυ μπαίνουν στα νοσοκομεία, αν θα μπορούσαμε κάποιοι να δώσουμε τρία ευρώ;Αυτό πρέπει να το δούμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες».

Επιστρέφουν οι πολίτες στο ΕΣΥ

Στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας δείχνουν προτίμηση όλο και περισσότεροι Ελληνες. Λόγω της οικονομικής κρίσης, η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζει αύξηση κατά 20%. «Στη χώρα μας εκτιμάται ότι η ζήτηση και η χρήση πρόκειται να αυξηθούν, κυρίως προς τον δημόσιο και ασφαλιστικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται,αντίστοιχα,οι πιέσεις για αποδοτικότητα του Συστήματος Υγείας» ανέφερε ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητής κ. Ι. Κυριόπουλος, μιλώντας στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας. Οπως είπε, τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων (6,5 δισ. ευρώ) και των ασφαλιστικών οργανισμών (4,5 δισ. ευρώ) θα αυξηθούν. Και οι 16άρηδες στα παιδιατρικά

Και εφήβους ηλικίας ως 16 ετών θα δέχονται στο εξής τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος αποφάσισε να αυξήσει κατά δύο χρόνια την ηλικία των παιδιών που μπορούν να εξυπηρετούνται από τα παιδιατρικά νοσοκομεία- ως σήμερα δέχονταν παιδιά ως 14 ετών- έπειτα από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Σύμφωνα με τους αρμοδίους, στην Ελλάδα οι ειδικές υπηρεσίες για πρόληψη, διάγνωση και αντιμε τώπιση των προβλημάτων της εφηβικής ηλικίας είναι περιορισμένες. Η εφηβική περίοδος παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες, γι΄ αυτό συχνά οι λειτουργοί υγείας αισθάνονται άβολα και ανεπαρκείς για να τους αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα να τους παραπέμπουν ή να ασχολούνται επιφανειακά μαζί τους. Συνεπώς, σημειώνουν, κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση παροχής υπηρεσιών υγείας σε αυτή την ηλικία.