Προς πανδημία χωρίς κλίνες εντατικής

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της αναμενόμενης έξαρσης της νέας γρίπης

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Το σύστημα παροχής εντατικής θεραπείας στη χώρα μας έχει φτάσει στα όριά του, ενώ καλείται να ανταποκριθεί σε συνθήκες πανδημίας»! Αυτό τονίζουν τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας που ζητούν να ανοίξουν άμεσα οι 150 κλειστές κλίνες εντατικής προκειμένου να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των σοβαρών περιστατικών. Εκτιμούν ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση για κλίνη Εντατικής έως και 100% και προειδοποιούν ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, πολλοί ασθενείς της νέας γρίπης θα προστεθούν στη λίστα του ΕΚΑΒ με τα περιστατικά που ψάχνουν εναγωνίως για μία κλίνη εντατικής. Και αξίζει να τονισθεί ότι η λίστα αυτή πέρυσι είχε φτάσει να αριθμεί σε μία ημέρα έως και 40 ασθενείς.

Οπως ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης και ο αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Μαυρομμάτης, με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας που ξεκινά σήμερα στο ξενοδοχείο Caravel, αυτή τη στιγμή το 25% των κλινών εντατικής στα νοσοκομεία παραμένουν κλειστές. Ειδικότερα, από τις περίπου 600 κλίνες οι 150 παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών, τη στιγμή που σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να έχουμε ανεπτυγμένες 1.450 κλίνες εντατικής. Η εικόνα στις ΜΕΘ δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά τις δεσμεύσεις της εκάστοτε κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος. Είναι ενδεικτικό ότι έρευνα σε 46 δημόσιες Μονάδες Εντατικής, κατέδειξε ότι τον τελευταίο χρόνο εννέα μονάδες μείωσαν τον αριθμό των κλινών τους, 29 έμειναν σταθερές σε δυναμικότητα και μόνο 8 μονάδες αύξησαν τις κλίνες τους. Και σημειώνεται ότι κάθε κλίνη Εντατικής «σώζει» 22 – 25 ζωές τον χρόνο, που σημαίνει ότι εάν ήταν ανοιχτές οι 150 κλίνες -και με βασική προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η ίδια πληρότητα- θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς περίπου 3.400 ασθενείς κάθε χρόνο. Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα της πανδημίας γρίπης, ο κ. Αρμαγανίδης τόνισε ότι θα χρειαστούν από 100 (στην καλύτερη περίπτωση) έως 450 κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση των ασθενών. Και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ένα ήδη κορεσμένο και κουρασμένο σύστημα παροχής εντατικής θεραπείας να καλύψει μία αύξηση της ζήτησης έως και 100%»;

Οπως επεσήμανε ο καθηγητής, η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έχει υποβάλλει πρόταση στο υπουργείο Υγείας, για την καλύτερη προετοιμασία των Μονάδων Εντατικής έναντι της πανδημίας γρίπης, καθώς όπως είπε, επικαλούμενος έκφραση του Μπέντζαμιν Φράνκλιν, «εάν αποτύχεις να προετοιμαστείς, προετοιμάσου να αποτύχεις». Σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να γίνουν άμεσα -και όχι μέσω του ΑΣΕΠ- προσλήψεις νοσηλευτών, προκειμένου έως το τέλος του έτους να λειτουργήσουν οι 150 κλειστές κλίνες εντατικής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο επέκτασης της νοσηλείας βαρέως πασχόντων και εκτός ΜΕΘ με την εξασφάλιση προϋποθέσεων ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, αύξηση της δραστηριότητας της νέας γρίπης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της Γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 29,7% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν εργαστηριακά την τελευταία εβδομάδα ήταν θετικό στη νέα γρίπη, τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17,3%. Συνολικά, ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέας γρίπης στην Ελλάδα αυξήθηκε στα 2.867.