Προς πρόστιμα-μαμούθ για τις αμαρτωλές συμβάσεις

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Το ελληνικό παράδοξο: το κράτος αναζητεί έσοδα με θύματα τους φορολογούμενους και από την άλλη πλευρά αμελεί τις υποχρεώσεις του στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα να καταβάλλει τσουχτερά πρόστιμα στον κοινοτικό προϋπολογισμό…

 Μεροληπτικοί διαγωνισμοί για νοσοκομειακό εξοπλισμό Ετσι, όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόστιμο που τρέχει κάθε ημέρα για μη συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με «κομπίνες» γύρω από τις δημόσιες συμβάσεις στα νοσοκομεία έχει φτάσει συνολικά σήμερα στο ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ… Και συνεχίζει να τρέχει, με το ενδεχόμενο να εξαπλασιαστεί…

Η Επιτροπή αποφάσισε χθες να παραπέμψει την Ελλάδα για δεύτερη φορά στο Ευρωδικαστήριο για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού. Η πρώτη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2009, χωρίς να ιδρώσει το αυτί των ελληνικών αρχών. Οι Βρυξέλλες κίνησαν νέα διαδικασία και αποφάσισαν να προσφύγουν εκ νέου στο Ευρωδικαστήριο. Αυτή τη φορά, όμως, προστίθεται και ένα πρόστιμο της τάξης των 7.173,6 ευρώ ημερησίως, που τρέχει από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης καταδικαστικής απόφασης. Σε περίπτωση που καταδικαστεί για δεύτερη φορά η χώρα μας, κάτι που θεωρείται σίγουρο, το καθημερινό πρόστιμο θα ανέλθει στο ποσό των 73.724,8 ευρώ…

Το 2003 καταγγέλθηκε στην Επιτροπή ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα απορρίπτουν προσφορές από προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού, που φέρουν τη σήμανση πιστοποίησης CE. Η σήμανση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ιατρικό εξοπλισμό, διότι πιστοποιεί ότι ένα προϊόν πληροί τις απαιτήσεις της Ε.Ε. όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή ή τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές στην προκήρυξη του διαγωνισμού ήταν μεροληπτικού χαρακτήρα και δημιουργούσαν διακρίσεις, αποκλείοντας στην πράξη οιονδήποτε προμηθευτή ιατρικού εξοπλισμού που φέρει τη σήμανση CE να συμμετέχει στη διαδικασία προσφορών για την προμήθεια πολλών ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν έλαβαν την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.

Σπατάλη και διακρίσεις

Η Επιτροπή, λοιπόν, κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για «σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων» και «μεροληπτικού χαρακτήρα» διαγωνισμούς. Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, μόνο για την αγορά αναλώσιμων υλικών (γάντια, νήματα που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις κ.λπ.), το ελληνικό κράτος διαθέτει στα 17 δημόσια νοσοκομεία της χώρας το ποσό των 60 εκατ. ευρώ το μήνα… Και ας μην υπάρχει… σάλιο… Επίσης, η Επιτροπή απειλεί την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο, εάν δεν θέσει τέρμα στις διακρίσεις όσον αφορά τα επαγγελματικά προσόντα νοσηλευτή. *