Site icon www.ygeianet.gr

Προσδοκίες και…«Ενιαίες» αντιδράσεις!

Η ενίσχυση με κάθε τρόπο και η πλήρης λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του νέου πρωθυπουργού όσον αφορά στα θέματα της υγείας, όπως προέκυψε από τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Λουκά Παπαδήμου, από το βήμα της Βουλής.

Για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην πρωτοβάθμια Δημόσια Υγεία ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μίλησε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Γεράσιμος Βουδούρης, στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προαγωγής και Αγωγής Υγείας. Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Βουδούρης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιχειρεί τη διασύνδεση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας, με στόχο την ισότητα στην πρόσβαση για όλους, την ισότητα στην ολοκληρωμένη μέριμνα και την εξατομίκευση του προσανατολισμού του συστήματος, στις ανάγκες κάθε ασφαλισμένου και της οικογένειάς του».

«Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτελεί πύλη εισόδου στο σύστημα Υγείας και μοχλός στήριξης του ασφαλισμένου μέσα σε αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης, σημειώνοντας ότι με τον νέο φορέα, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας σε έναν ενιαίο χώρο πρωτοβάθμιας υγείας.

Υπογράμμισε επίσης, ότι στο εξής, οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν καλύτερες παροχές υγείας και ενιαίο συνταγολόγιο με ηλεκτρονική μηχανογράφηση των φαρμάκων, χάρη σε ένα δίκτυο 23.000 συμβεβλημένων γιατρών σε 540 σημεία της χώρας.

Δυσκολίες

Το βέβαιο είναι πως το εγχείρημα παρουσιάζει δυσκολίες στην εφαρμογή του και παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις ότι ο νέος Οργανισμός θα ήταν έτοιμος να λειτουργήσει την 1η Σεπτεμβρίου, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το στάδιο της υπογραφής των συμβάσεων με τους αναγκαίους εταίρους.

Ο κ. Βουδούρης στην ομιλία του παραδέχθηκε πως «τα προβλήματα είναι μπροστά και η πιο μεγάλη πρόκληση αυτήν τη στιγμή είναι ο Έλληνας ασφαλισμένος να γνωρίσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και να καταλάβει ότι μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία επιχειρείται να στηθεί σε ελάχιστο χρόνο ο μεγαλύτερος οργανισμός από γεννήσεως του ελληνικού κράτους».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στη δημιουργία μιας «έξυπνης κάρτας ασφαλισμένου», η οποία θα έχει τριπλή αποστολή: Θα προσφέρει καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες στον ασφαλισμένο, με παράλληλη μείωση του κόστους περίθαλψης, θα διευκολύνει τον Πάροχο Υγείας με μικρότερο κόστος και λιγότερη γραφειοκρατία και θα ενισχύει τον Ασφαλιστικό Φορέα με μείωση κόστους,  αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων απάτης και ευελιξία στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μέσω τεχνολογικών εφαρμογών.

Οι συμβάσεις

Η πρόσφατη υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), η οποία κατά την ανακοίνωση του κ. Βουδούρη πραγματοποιήθηκε «σε εγκάρδιο κλίμα», ανοίγει το δρόμο για τη φαρμακευτική κάλυψη 6.000.000 ασφαλισμένων από τα 12.000 φαρμακεία όλης της χώρας.

Σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης, η οποία σαν στόχο έχει την απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία, των ασφαλισμένων του ΙΚΑ , του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ και αργότερα του ΟΓΑ.,  ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, δήλωσε πως, «είναι μια σύμβαση η οποία περιγράφει με σαφήνεια και αυστηρότητα τις υποχρεώσεις, γιατρών, φαρμακοποιών, αλλά και των ταμείων, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς και του Έλληνα πολίτη».

Σε δήλωσή του, ο κ. Βουδούρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τον ΠΦΣ, ενώ επισήμανε ότι «η σύμβαση αυτή έχει ιστορική σημασία γιατί είναι η πρώτη και δείχνει τον σεβασμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους φαρμακοποιούς τους οποίους θεωρεί συνεργάτες της διπλανής πόρτας».

Την ίδια ώρα, μαίνονται οι αντιδράσεις των γιατρών που ζητούν την αναστολή της λειτουργίας του νέου οργανισμού, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μόρφωμα». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των συνδικαλιστών του ιατρικού σώματος σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποίησε ο ιατρικός Σύλλογος Άρτας σε σχέση με τις επιπτώσεις του μνημονίου στην υγεία, τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και την ίδρυση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

«Δημιουργήθηκε ένα μόρφωμα, ο ΕΟΠΥΥ, από τη συνένωση τεσσάρων ταμείων, που δεν είναι πρωτοβάθμια φροντίδα. Είναι ένωση τομέων για την περίθαλψη, που σκοπό έχει να μειώσει τις δαπάνες υγείας με κάθε τρόπο. Και σ’ αυτή την τακτική εντάσσεται η μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους και οι εξαθλιωτικές συμβάσεις με τους γιατρούς που καλούνται να υπηρετήσουν, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ανεργία που υπάρχει στο χώρο.  Αν τελεσφορήσουν αυτοί οι πειραματισμοί, αυτές οι προχειρότητες, θα σημάνουν μεγάλη υποβάθμιση της υγείας του ελληνικού λαού», τόνισε στο πλαίσιο της ημερίδας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)  κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γεώργιος Πατούλης ανέφερε: «Χρόνια ο ιατρικός κόσμος ήθελε ένα ενιαίο σύστημα υγείας με ελεγκτικούς μηχανισμούς, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, συλλογικές συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση. Αντί αυτού, βλέπουμε ότι υπάρχει μία πρόχειρη διαδικασία χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., χωρίς καμία νομική διαδικασία. Επιμένουμε ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα πρέπει να ανασταλεί και αντ’ αυτού να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής διαβούλευσης, που θα υπηρετεί το συμφέρον της  ελληνικής κοινωνίας και θα σέβεται τον Έλληνα γιατρό». «Σε περίπτωση μη αναστολής, θα σέρνεται αυτό το θνησιγενές κατασκεύασμα», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Ο Κανονισμός

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η δημοσίευση στο ΦΕΚ του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., χωρίς να έχει προηγηθεί η σχετική διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.

Στον κανονισμό γίνεται αναφορά για «κλειστό αριθμό» γιατρών που θα συνάψουν σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Οι υπόλοιποι γιατροί δεν θα έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα στους ασφαλισμένους, κάτι που -πρακτικά- ισοδυναμεί με μη δυνατότητα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος. Επίσης, δεν ξεκαθαρίζει αν οι μικτές αμοιβές αφορούν την επίσκεψη στα ιατρεία ή στα σπίτια των ασθενών. Οι αμοιβές που προβλέπονται για τους συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θεωρούνται από τους συλλόγους εξευτελιστικές.

Κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» για την υγεία των ασφαλισμένων και τους γιατρούς, η ηγεσία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) αντέδρασε έντονα στη δημοσίευσή του. Σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΠ τονίζεται ότι: «Ο Κανονισμός αυτός αποτελεί ένα πρόχειρο κείμενο, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη,  που καταρτίστηκε για να εξυπηρετήσει μόνο τα εξω-ιατρικά επιχειρηματικά συμφέροντα, υποβαθμίζει τις παροχές υγείας προς τον πολίτη,  τον οποίο καλεί ‘να βάλει το χέρι στην τσέπη’ και απαξιώνει και προσβάλλει τον ιατρό και το έργο του, χρησιμοποιώντας τον ως ‘εργάτη γαλέρας’,  προκειμένου να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.)».

Την έντονη αντίδρασή τους για τον κανονισμό λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξέφρασαν και οι γενικοί γιατροί, μέσω επιστολής της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Η Ένωση διαμαρτύρεται έντονα για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για «έννοιες αντίθετες». Επίσης, αντιδρά στον τρόπο επιλογής των γιατρών, καθώς και στις χαμηλές αμοιβές που προβλέπονται. Εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις και για τον –κλιμακωτό, per capita- τρόπο αμοιβής, ο οποίος κυμαίνεται από 800 ευρώ έως 2000 ευρώ- το μεγαλύτερο ποσό που θα καταβάλλεται εφόσον ένας γιατρός εξετάζει πάνω από 2500 ασφαλισμένους- αριθμός που, όπως λένε, δεν εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι γενικοί γιατροί διαφωνούν τέλος, με τον τρόπο επιλογής του ιατρικού προσωπικού, καθώς όπως τονίζουν, πενταμελής επιτροπή θα επιλέγει 4000 γενικούς γιατρούς-παθολόγους με «πιθανώς μη αξιοκρατικά κριτήρια» και υποστηρίζουν ότι «ο ασθενής θα πρέπει να επιλέγει ο ίδιος τον οικογενειακό του γιατρό, αυτόν που θα του εμπιστευθεί την υγεία του». Διαφωνούν, τέλος, με την πρόβλεψη ότι το ιατρικό προσωπικό θα αλλάζει κάθε τρία χρόνια, καθώς η σύμβαση θα λήγει.

«Όλος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., υπό το καθεστώς της ‘μνημονιακής’ πίεσης, αφορά στην προσπάθεια περιστολής του κόστους (ελάττωση των δαπανών για αποζημίωση γιατρών, συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των εξετάσεων κ.λπ.), χωρίς καμία διάθεση οργάνωσης λειτουργικού και ποιοτικού συστήματος ΠΦΥ. Η λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπό αυτούς τους όρους, απαξιώνει πλήρως τους γιατρούς και οδηγεί σε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας υποβαθμισμένης ποιότητας. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αν θέλει να λαμβάνει ποιοτική φροντίδα υγείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή της Ένωσης, η οποία καταλήγει ως εξής: «Εφαρμογή του νόμου αυτού θα έχει ολέθριες συνέπειες, τόσο για τους ασφαλισμένους και τη δημόσια υγεία, όσο και για τους ιατρούς. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νόμου και την επανεξέταση εξαρχής όλων των ζητημάτων που άπτονται της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Τα προσδοκώμενα οφέλη από τη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Της Νεκταρίας Καρακώστα

Exit mobile version