Προσφυγή κατά της ΤτΕ για τα λεφτά Ταμείων

Κατά της Τραπέζης της Ελλάδος στρέφονται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι με αναφορά τους προς την Εισαγγελία Εφετών ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με την «ανεξέλεγκτη» διαχείριση αποθεματικών του Εθνικού Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) από την Τράπεζα.

 Στην αναφορά, που θα εξεταστεί από την Εισαγγελία Εφετών, τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος όσο και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, τα μέλη των οποίων είναι όλα ασφαλισμένα στο ΕΤΑΑ, κάνουν λόγο για «παράνομη συμπεριφορά» των οργάνων της ΤτΕ.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους, τα αποθεματικά του Ταμείου τους «επενδύθηκαν με ανεξέλεγκτη διαχείριση της ΤτΕ σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αρκετών δισ. ευρώ, και τούτο χωρίς την παραμικρή άδεια και ενημέρωση των διοικήσεων του ΕΤΑΑ», με αποτέλεσμα την «τεράστια ζημία» του Ταμείου

Χωρίς προσοχή

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι με τον νόμο 2469/1977, το ΕΤΑΑ «εξαναγκαστικά κατέθετε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος και η τελευταία τα "επένδυε" ανεξέλεγκτα και χωρίς καμία προσοχή και επιμέλεια σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου». Προσθέτουν δε ότι παρά τη δυσμενή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ΤτΕ «προέβαινε και προβαίνει ακόμα σε επενδύσεις σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, προκαλώντας βλάβη του ΕΤΑΑ», ενώ «υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μην μπορεί στο μέλλον το Ταμείο να καταβάλει συντάξεις και παροχές».

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από σχετική επιστολή του προέδρου του ΕΤΑΑ, Αργ. Ζαφειρόπουλου, προς την Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί τι έχουν γίνει τα χρήματα του Ταμείου. Σε απάντησή της, η Τράπεζα ισχυρίστηκε -σύμφωνα με την αναφορά- ότι τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ εντάχθηκαν στο Κοινό Κεφάλαιο Ασφαλιστικών Φορέων και επενδύθηκαν υποχρεωτικά σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και έντοκα γραμμάτια. Μάλιστα, αναφερόταν ότι αν δεν μπoρεi η ΤτΕ να καλύψει τις ανάγκες, τότε θα πρέπει το ΕΤΑΑ, για να καλύψει συντάξεις και παροχές, να ρευστοποιήσει την περιουσία του. *