Προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου για τα ολοήμερα νοσοκομεία

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη «απαντούν» οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς στην απόφαση του υπουργείου Υγείας για ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Οι γιατροί κάνουν λόγο για μία απόφαση «αντισυνταγματική», η οποία στην ουσία ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ και εξοντώνει τον ιατρικό κλάδο, ενώ παράλληλα προειδοποιούν για ενθάρρυνση της παραοικονομίας και της διαπλοκής.

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τον ΙΣΑ είναι σκληρή. Ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης, η Διοίκηση του Συλλόγου υπογραμμίζει πως με την εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας τα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε «super markets Υγείας».
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι γιατροί, το σύστημα «αγνοεί προκλητικά την τραγική οικονομική κατάσταση των Ταμείων», τα οποία εφεξής καλούνται να αγοράσουν ιατρικές υπηρεσίες έναντι 90 ευρώ τη στιγμή που μπορούν να τις βρουν στον ιδιωτικό τομέα με 20 ευρώ.
«Ο υπουργός Υγείας αντί να φροντίσει για την ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα των νοσοκομείων στο κανονικό ωράριο, σκόπιμα, σαμποτάρει την πρωινή λειτουργία τους και προωθεί τη λειτουργία και ανάπτυξη των απογευματινών ιατρείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για καθαρά εισπρακτικούς λόγους»,
αναφέρουν οι γιατροί.
Σε ανάλογο «ύφος» κινείται, πάντως, και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος και αποφάσισε ήδη να προσφύγει στο ΣτΕ, με αίτημα την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Υγείας.
Εν τω μεταξύ, διευκρινιστική εγκύκλιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων απέστειλε χθες, μία μέρα μετά δηλαδή την «πρεμιέρα» του νέου θεσμού, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.
Στο κείμενο, επισημαίνεται μεταξύ άλλων τόσο το ότι η συμμετοχή των νοσοκομείων στο νέο θεσμό της ολοήμερης λειτουργίας είναι προαιρετική, όσο και ότι η απασχόληση του νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού δεν αποτελεί υπερωριακή απασχόληση, αλλά αμείβεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ