Πρόσκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις

p>Προς:

 • Πολιτικές δυνάμεις και Υποψηφίους Βουλευτές

Κοινοποίηση:

 • Τα ΜΜΕ

 

                                                    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στη συζήτηση που καλεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2009, στις 10.00 π.μ. στο Αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ και να τοποθετηθείτε στα ερωτήματά μας σε σχέση με τα καίρια προβλήματα Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας αλλά και  με τα γενικότερα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας.

Ενώ η χώρα πορεύεται προς κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση εμείς ως νοσοκομειακοί γιατροί αντιμετωπίζουμε το τραγελαφικό φαινόμενο να μην πληρωνόμαστε τις δεδουλευμένες εφημερίες μας, να αθετείται η κλαδική συμφωνία που συνυπογράψαμε με τον Υπουργό Υγείας, να μην εφαρμόζονται άρθρα του Νόμου 3754/09 και να αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε κινητοποιήσεις σε μια περίοδο που απαιτείται η μεγαλύτερη συμβολή μας στη μάχη κατά της απειλούμενης πανδημίας της νέας γρίπης.

Ζητάμε τη θέση σας στα παρακάτω ζητήματα:

1 – Πως τοποθετείστε στα οξυμένα προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής; Για παράδειγμα:

 • Συχνά πυκνά «κλείνει» η εφημερία της Παθολογίας στο ΠΓΝΠ λόγω της αδυναμίας ανταπόκρισής της στο φόρτο νοσηλείας με τις παρούσες συνθήκες λειτουργίας και την αδράνεια της Πολιτείας σε σχέση με τον «¶γ. Ανδρέα».
 • Το Νεογνολογικό Τμήμα του 409 πρακτικά είναι κλειστό λόγω έλλειψης γιατρών (το αποδεικνύει πρόσφατο έγγραφο της ΔΥΠΕ).
 • Το αντίστοιχο του ΠΓΝΠ έχει περιορίσει τα κρεβάτια από 20 σε 10 λόγω έλλειψης νοσηλευτών.
 • Η Εντατική Παίδων στο ΠΓΝΠ έχει μείνει με μόλις 3 γιατρούς και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να αναστείλει κι αυτή τη λειτουργία της.
 • Η έλλειψη μαιών στη Μαιευτική του ΠΓΝΠ απειλεί τη λειτουργία και αυτής της Κλινικής.
 • Στο Καραμανδάνειο δεν υπάρχει εφημερία ειδικευμένου γιατρού πέραν των Παθολόγων.
 • Στο Νοσ. Αιγίου δε δίνουν χρήματα να εφημερεύσει ούτε 1 (ένας) ειδικευμένος την ημέρα ανά ειδικότητα!
 • Έχει επιβληθεί στάση πληρωμώνστην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών με τα τερτίπια του πλαφόν και της εγκυκλίου Λέγκα καθώς και των αναδρομικών από 1/1/09. Ακόμα να καταβληθούν οι εφημερίες του Ιουνίου και δεν υπάρχουν χρήματα για οποιαδήποτε πληρωμή από εκεί και μετά.
 • Έχουν σταματήσει οι διαδικασίες κάλυψης πολλών κενών θέσεωνγιατρών στο ΕΣΥ που είχαν προκηρυχτεί μέχρι το τέλος του 2008 με αποτέλεσμα μεγάλα κενά στη λειτουργία των ιδρυμάτων. Δε συζητούμε για τις προβλεπόμενες από το νόμο 3754/09, 2000 νέες προσλήψεις γιατρώνπου από τον Ιούλιο έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους.
 • Καταστρατηγείται ο νόμος που απαγορεύει τη διενέργεια άνω των επτά (7) εφημεριώντο μήνα από τους γιατρούς, γιατί εκκρεμούν οι νομοθετημένες από το Μάρτιο προσλήψεις γιατρών στο σύστημα.
 • Σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγείται ακόμα και το ρεπόμετά την εφημερία με εκβιασμούς διοικητών και διευθυντών και χρησιμοποίηση παράνομης εγκυκλίου του Υπουργείου που εξαιρεί του δικαιώματος αυτού τους αγροτικούς γιατρούς.
 • Απαιτείται από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να καταβληθούν άνω των 2000 ευρώ από τον καθένα γιατί «αποφασίστηκε» ότι το επίδομα τροφής που επιδίδονταν για τις εφημερίες από το 2004, το 2009 πρέπει να επιστραφεί!

2 – Οι δαπάνες του ελληνικού κράτους για την υγεία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα ανέρχονται στο 2,3% του ΑΕΠ,  όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι υπερδιπλάσιος. Ταυτοχρόνως οι Έλληνες πολίτες καταβάλουν από την τσέπη τους το 58% των δαπανών για υγεία ενώ αντίστοιχα στις χώρες της ΕΕ το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 25%. Το αίτημα του υγειονομικού κινήματος είναι ο διπλασιασμός των δαπανών. Το κόμμα σας πως απαντά στο ζήτημα της αύξησης των κρατικών δαπανών υγείας και πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα του περιορισμού των ιδιωτικών δαπανών υγείας;

 

3 – Ποια η θέση σας για την αναγκαιότητα άμεσης πρόσληψης 2000 γιατρών και την έναρξη των διαδικασιών για άλλες 2500 όπως προβλέπει ο ν. 3754/09; Για την κάλυψη των κενών ιδίως σε νοσηλευτικό προσωπικό;

 

4 – Ποιο το σχέδιό σας για την ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη και την αναβάθμισή της στην ύπαιθρο; Την ανάπτυξη αυτόνομων ΤΕΠ;

 

5 –  Ποια η θέση σας για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα  (ΣΔΙΤ) και τις εργολαβίες εργαζομένων στα νοσοκομεία; Πρέπει -κατά τη γνώμη σας- να συνεχιστούν;

 

6 – Ποια η θέση σας για τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Θεωρείτε πως η διόγκωσή του την τελευταία 15ετία συνέβαλε στην αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα; Τι λέτε για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας; Ποια τα μέτρα που συστήνετε προκειμένου να περιοριστεί;

 

7 – Τέλος, πως τοποθετείστε στο αίτημα της Ένωσής μας καθώς και πολλών άλλων ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους;

Ευχαριστούμε και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας

 

                               Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γραμματέας

 

Τερζής Στάθης                                   Γιαννάκενας Κων/νος