Προσλήψεις 4.500 γιατρών έως το τέλος του 2009 ανακοίνωσε ο Δ. Αβραμόπουλος

11/01/2008 – 08:02
Παραδέχεται η κυβέρνηση ότι το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών είναι «μεσαίωνας». Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος μιλώντας χθες στη Βουλή χαρακτήρισε «ιστορική εξέλιξη» την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και το ελληνικό κράτος, δεσμεύτηκε όμως να συνεχιστούν οι προσπάθειες για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι προωθεί την πρόσληψη 4.500 γιατρών μέχρι το τέλος του 2009. Eτσι, έως το τέλος του 2009 αναμένεται να προσληφθούν συνολικά 5.500 γιατροί, καθώς 1.000 θέσεις έχουν ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2008.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε κληθεί από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Λεβέντη να απαντήσει για την ανάγκη να περιοριστούν οι ώρες εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, σε εναρμόνιση με σχετική κοινοτική οδηγία και παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εργασίας. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στη συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά θα συνεχίσει να προγραμματίζει δράσεις ώστε να υπάρξει πλήρης σεβασμός της κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε ότι ο μέσος όρος εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών ξεπερνά εβδομαδιαίως τις 70 με 80 ώρες και συχνά και τις 100 ώρες, παρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες που επιβάλλουν 48ωρο εβδομαδιαίως και 58ωρο για τους ειδικευόμενους γιατρούς.

Ο κ. Αβραμόπουλος, χωρίς να δεσμευτεί για τον χρονικό ορίζοντα, υποσχέθηκε ότι θα καθιερωθεί το 48ωρο, επισήμανε όμως ότι προκειμένου να λειτουργήσει νέο σύστημα εφημεριών και να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ωράριο απαιτούνται προσλήψεις.