Προσλήψεις νοσηλευτών εκτός ΑΣΕΠ

Την «παράκαμψη» του ΑΣΕΠ με στόχο τις ταχύτερες προσλήψεις στο ΕΣΥ επανεξετάζει το υπουργείο Υγείας, πρόταση που δεν είχε γίνει αποδεκτή πριν από ενάμιση χρόνο περίπου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει στη Βουλή πρόταση για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ, με σκοπό να καλυφθούν σύντομα οι κενές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Η πρόταση θα περιλαμβάνεται σε ένα από τα πέντε νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για το προσεχές διάστημα και εφόσον γίνει δεκτή από τη Βουλή θα δώσει τη δυνατότητα πρόσληψης νοσηλευτών σε διάστημα που δεν ξεπερνά τον ένα μήνα – σήμερα απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «στοίχημα» για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι τα κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας που ξεπερνούν σήμερα τα 145.

Για να λειτουργήσουν τα κρεβάτια αυτά – και να μειώσουν τη μεγάλη λίστα αναμονής των ασθενών που έχουν ανάγκη από εντατική νοσηλεία – απαιτούνται 900 με 1.000 νοσηλευτές. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι προσλήψεις αυτές να έχουν γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η… ανακούφιση για το επιτελείο της Υγείας θα είναι μεγάλη – το ζήτημα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι ένα από τα «αγκάθια» του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια.

Αν και το υπουργείο κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του ως προς τις λεπτομέρειες της διαδικασίας παράκαμψης του ΑΣΕΠ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική πρόταση θα περιλαμβάνει άλλου είδους αντικειμενικές διαδικασίες οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα άμεσων προσλήψεων στο ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος είχε διατυπώσει την πρόταση αυτή και το καλοκαίρι του 2006, προκαλώντας τότε αντιδράσεις τόσο στους κόλπους της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε τότε διαχωρίσει τη θέση του υπεραμυνόμενος των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκτιμούν πως τώρα οι συνθήκες είναι ίσως πιο ώριμες ώστε να επανεξεταστεί το θέμα. Ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε πριν από μερικές μέρες: «Είχα αποτολμήσει να διατυπώσω αυτή άποψη, ότι θα έπρεπε να γυρίσουμε σε αυτό που αρχικά ο συνταγματικός νομοθέτης είχε προβλέψει, να εξαιρούνται δηλαδή από τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ οι νοσηλευτές. Και τότε υπήρξαν αντιδράσεις από όλα τα κόμματα.

Ομως σε κάποια στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε στη Βουλή, να συνεργαστούμε, να συναποφασίσουμε, ώστε να τελειώνει αυτό».Σύμφωνα με τον υπουργό, «το πρόσχημα που είχαν επικαλεστεί κάποιοι, ότι η πρόταση αυτή στοχεύει στο να βολευτούν οι ημέτεροι, δεν ισχύει», καθώς οι ανάγκες του ΕΣΥ σε νοσηλευτές είναι περισσότερες από αυτούς που αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις Σχολές Νοσηλευτικής.

«Προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς προς την επανίδρυση του ΕΣΥ», δήλωνε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό για τα θέματα του τομέα του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ένα ευρύ έργο, κοινοβουλευτικό, πολιτικό και οργανωτικό. «Επίκειται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όπως και ειδική συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής από όπου θα εκπορευθούν βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις για την Υγεία στη χώρα μας». Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ το οποίο «βάζει τέλος στα τρωκτικά και τα πιράνχας του χώρου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις αρχές της ερχόμενης άνοιξης θα έχει συσταθεί η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, αποτελούμενη από 9 μέλη, η οποία θα έχει την ευθύνη του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού του συστήματος προμηθειών στον Τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Επιτροπή θα αρχίσει σταδιακά τις νέες διαδικασίες, ωσότου εφαρμοστεί πλήρως το ενιαίο σύστημα προμηθειών. Κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η δραστηριότητα της Επιτροπής θα αρχίσει να αποδίδει – δηλαδή να επιτυγχάνει εξοικονόμηση χρημάτων στα ταμεία του ΕΣΥ – σε ένα χρόνο από σήμερα. Υπολογίζεται ότι στην πλήρη ανάπτυξή του, το νέο σύστημα προμηθειών θα εξοικονομεί 250 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.