Προσλήψεις υπόσχεται ο Αβραμόπουλος οριακή κατάσταση βλέπουν οι γιατροί

 

Για «αύξηση των δαπανών για την υγεία της τάξεως του 9,3% μέσω του προϋπολογισμού» και «ρύθμιση των χρεών των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα νοσοκομεία» που θα οδηγήσουν σε ένα «εκτεταμένο πρόγραμμα αλλαγών» στο χώρο, με «γρήγορη ανάπτυξη του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» και πληθώρα -14.500 μέχρι τον Απρίλιο του 2008- προκηρύξεων θέσεων γιατρών και νοσηλευτών μίλησε βγαίνοντας χθες από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία μετείχαν επίσης οι υπουργοί Απασχόλησης και Οικονομίας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 «Ηδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, εκδόθηκαν οι πρώτες διαπιστωτικές πράξεις και 6.000 άτομα περνούν το κατώφλι του Εθνικού Συστήματος Υγείας… Απομένουν μέχρι τέλος του μηνός άλλες περίπου 7.000 (νοηλευτές και γιατροί)… Μέχρι τον Απρίλιο του 2008 θα έχουμε φτάσει στις 14.500». Οι προσλήψεις, εξήγησε στη συνέχεια, αφορούν τουλάχιστον 4.500 γιατρούς και 6.000 νοσηλευτές «την επομενη τριετία» εκτός των 2.000 προσλήψεων νοσηλευτών που θα γίνουν «τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να λειτουργούν με επάρκεια και πληρότητα όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας». Ο ίδιος επανέφερε χθες το ζήτημα της εξαίρεσης από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ των προσλήψεων του τομέα της υγείας. «Πιστεύω ότι σε κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε στη Βουλή στη βάση της πρότασης που είχα θέσει πριν από ενάμιση χρόνο, να επανέλθουμε σε αυτό που ο συνταγματικός νομοθέτης είχε προβλέψει στην αρχή, όταν ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ, να εξαιρούνται, από τις διαδικασίες αυτές, οι νοσηλευτές».

Επιπλέον, επισήμανε ότι θα ρυθμιστούν τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Στάθης Τσούκαλος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2008 προ τετραημέρου από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, περιγράφει την κατάσταση στην υγεία ως «οριακή και επικίνδυνη». Μιλώντας στην «Ε» δήλωσε: «Οσο η υπόθεση της υγείας και ιδίως ο δημόσιος τομέας της υγείας δεν γίνεται πολιτική προτεραιότητα, τα προβλήματα θα παραμείνουν και το φετινό σχέδιο προϋπολογισμού δείχνει ότι δυστυχώς θα κινηθούμε πάλι σε διαχειριστικές λογικές. Το κονδύλι των εφημεριών δεν επαρκεί για να εφημερεύουν τα νοσοκομεία με ασφαλή τρόπο και η κατάσταση γενικά είναι οριακή και επικίνδυνη. Ελπίζω και εύχομαι ο διάλογος των νοσοκομειακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας να κινηθεί πέρα και έξω από το παρόν σχέδιο προϋπολογισμού».