Προσωπικός γιατρός: «Πάγωσε» μέχρι τις εκλογές, γιατί απέτυχε

Ο προσωπικός γιατρός απέτυχε γιατί ο σχεδιασμός ήταν εξ αρχής λάθος, τονίζει στο healthstat.gr ο γενικός γραμματεάς του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαρνάβας.

Αν και ο Θάνος Πλεύρης είχε δεσμευτεί ότι ο προσωπικός γιατρός θα λειτουργήσει πλήρως από τις αρχές του 2023, ο πολυδιαφημισμένος θεσμός του υπουργού Υγείας δεν έχει τρέξει στον απόλυτο βαθμό, μετά από συνολικά 6 μήνες λειτουργίας.

Τελευταία εξέλιξη που το αποδεικνύει είναι η νέα παράταση για την έναρξη των αντικινήτρων για τη μη εγγραφή πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Από την 1η Απριλίου τελικά μεταφέρεται για την 1η Οκτωβρίου 2023.
Επίσης, οι αριθμοί είναι διαφωτιστικοί. Οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα είναι 4.786.497. Δηλαδή λίγο παραπάνω από τους μισούς που είναι δικαιούχοι.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί πολίτες έχουν κάνει την τυπική εγγραφή, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιήσει τον προσωπικό γιατρό. Αν υπάρχει κάτι θετικό, είναι το γεγονός ότι στις ευάλωτες ηλικίες (+70 ετών) η συμμετοχή ξεπερνάει το 70%.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί που συμμετέχουν δεν είναι όσοι θα περίμενε το υπουργείο Υγείας. Περίπου 3.400 γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος έχουν ενταχθεί, όταν τον Νοέμβριο ήταν 3.333. Δηλαδή, σε έξι μήνες ο αριθμός των προσωπικών γιατρών αυξήθηκε μόνο κατά 100. Μάλιστα, οι 2.243 είναι ήδη γιατροί του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας (σε Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κλπ). Επομένως, οι ιδιώτες που ανταποκρίθηκαν ήταν μόλις 1.200. Σημειώνεται ότι η δεξαμενή των γιατρών αριθμεί 4.000 (γενικούς και παθολόγους ιδιώτες).
Στο υπουργείο Υγείας μάλλον έχουν καταλάβει ότι το εγχείρημα έχει αποτύχει και φαίνεται ότι έχουν ρίξει λευκή πετσέτα. Σύμφωνα με πηγές του healthstat.gr από την Αριστοτέλους, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πλάνο για να προχωρήσει ο θεσμός στην πλήρη εφαρμογή του το προσεχές διάστημα. «Μέχρι τις εκλογές δεν θα γίνει τίποτα» επιβεβαιώνει στέλεχος του υπουργείου.

Γι αυτό απέτυχε ο προσωπικός γιατρός

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Δημήτρης Βαρνάβας, εξηγεί στο healthstat.gr τους λόγους της αποτυχίας.

Αρχικά, τονίζει ότι έχουν εξαιρέσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τα παιδιά, που είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος. «Το δεύτερο είναι ότι όλος ο σχεδιασμός του προσωπικού γιατρού ήταν λάθος» προσθέτει, καθώς είχε επισημανθεί κατ’ επανάληψη ότι δεν πρέπει να έχουμε προσωπικό γιατρό, αλλά οικογενειακό. «Δηλαδή πρέπει να δούμε το ζήτημα σε επίπεδο κοινότητας, οικογένειας» επισημαίνει και προσθέτει: «Εν τούτοις αυτοί το εστίασαν στο ‘προσωπικός γιατρός’, επειδή αυτή είναι και η αντίληψή τους. Όλα είναι ατομικές υποθέσεις, όπως και ο γιατρός».

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΠΙΣ παρουσιάζει την άλλη αντίληψη, η οποία λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει ομάδα υγείας: γιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός κτλ., οι οποίοι λειτουργούν ως ομάδα και παρέχουν περίθαλψη. «Εμείς εδώ ήρθαμε σε ένα μοντέλο τελείως αποξενωμένο, στο οποίο δεν έδειξε εμπιστοσύνη ούτε η ιατρική κοινότητα ούτε η ελληνική κοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που επέβαλαν τα πρόστιμα, που τώρα παίρνουν παράταση συνεχώς».

Επίσης, τα κίνητρα που έδωσαν εξαρχής δεν ήταν καθόλου ελκυστικά και παρά τα επιπλέον κίνητρα, δεν κατάφεραν να φτάσουν στον απαραίτητο αριθμό γιατρών. Αυτή η έλλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας από οικογενειακό γιατρό, φάνηκε έντονα την περίοδο της πανδημίας και συνεχίζει να φαίνεται και τώρα που βλέπουμε τον κόσμο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ή στα ράντζα. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βαρνάβα, η έλλειψη φίλτρου, το οποίο θα κρατούσε εκτός νοσοκομείου έναν ασθενή με μικρό πρόβλημα, έχει συνέπειες και στη λειτουργία των νοσοκομείων. Επιπροσθέτως, υπάρχει και το θέμα των ΤΟΜΥ, τις οποίες δεν ήθελαν ποτέ στη ΝΔ. Ο γ.γ. του ΠΙΣ θυμίζει την φράση του τότε τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος έλεγε πριν το 2019 «Χ στις ΤΟΜΥ, Χ στα μέτρα για την Πρωτοβάθμια». Έτσι, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ, δεν τις ενίσχυσε καθόλου και αυτές αποψιλώθηκαν. «Αυτό ο θεσμός δημιουργήθηκε υπό την εποπτεία του ΠΟΥ και ήταν χρηματοδοτούμενος με ευρωπαϊκά κονδύλια. Άρα είχαμε ακόμα μία αποτυχία στο θέμα της Πρωτοβάθμιας» συμπεραίνει ο Δημήτρης Βαρνάβας.

Τέλος, επισημαίνει και τα αντιεπιστημονικά στοιχεία που εμφανίστηκαν. Μετέτρεψαν ως προσωπικούς γιατρούς μία γκάμα ειδικοτήτων, η οποία επ’ ουδενί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οικογενειακός ή προσωπικός γιατρός. «Για παράδειγμα ένας ογκολόγος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως γιατρός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ή ένας γαστρεντερολόγος. Αυτές είναι νοσοκομειακές δευτεροβάθμιες ειδικότητες και δεν μπορούν να εμπλακούν. Ένας ογκολόγος δεν είναι δυνατόν να γίνει προσωπικός γιατρός ενός υγιούς ανθρώπου και να του συνταγογραφήσει τα ετήσια check up» τονίζει ο Δημήτρης Βαρνάβας. Φυσικά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και η συμμετοχή ήταν μηδαμινή, καθώς «κανένας γιατρός δεν διακινδυνεύει το προσωπικό του κύρος για να στηρίξει ένα ανόητο εγχείρημα, που ήθελε να πουλήσει στους πολίτες ο Θάνος Πλεύρης και η κυβέρνηση» καταλήγει.

(Πηγή: Healthstat.gr)