Προσπάθεια να κλείσουν τα «σύνορα»

«Φρένο» στη διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων ελληνικών επιστημονικών ενώσεων στο εξωτερικό επιχειρεί να βάλει, με τη νέα εγκύκλιο για τα ιατρικά συνέδρια, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Οι συντάκτες της εγκυκλίου προσανατολίζονται στο να θέσουν ως όρο για την οργάνωση στο εξωτερικό εκδηλώσεων ελληνικών επιστημονικών φορέων την ύπαρξη συνδιοργανωτή της αλλοδαπής, ο οποίος θα συμμετέχει στα έξοδα διεξαγωγής του συνεδρίου. Παραμένει ως προϋπόθεση ότι θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί επιστημονικοί λόγοι για να οργανωθεί ένα συνέδριο στο εξωτερικό, περιορισμός που ήδη προέβλεπε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο αλλά καταστρατηγείτο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το τελευταίο διάστημα ήταν σε έξαρση το φαινόμενο, ελληνικοί φορείς να διοργανώνουν ιατρικά συνέδρια σε άλλες χώρες της Ευρώπης με αποτέλεσμα να «φεύγει» συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Αλλωστε, στο ζήτημα σαφώς εμπλέκεται και ο τομέας του τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο, π.χ. της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, έχει 30.000 συνέδρους που «αφήνει» πολλά εκατομμύρια ευρώ στην πόλη που το φιλοξενεί.

Το πρόβλημα της διοργάνωσης ιατρικών συνεδρίων ελληνικών φορέων στο εξωτερικό είχε επισημάνει και η προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΦ, που σε έγγραφό της προς τις επιστημονικές και φαρμακευτικές εταιρείες επεσήμαινε ότι «τα περισσότερα συνέδρια που οργανώνονται στο εξωτερικό, αφορούν συνέδρια που ο κοινωνικός χαρακτήρας υπερτερεί του επιστημονικού και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει σε απαγορεύσεις που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια διεθνής προσπάθεια να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ιατρικά συνέδρια, αφού, όπως τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας, «και στο εξωτερικό παρατηρείται η εξάρτηση γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών είτε μέσω χρηματοδοτούμενων μελετών είτε χορηγιών για τη συμμετοχή στα συνέδρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του να μπει μια τάξη στις ΗΠΑ, πρόσφατα αποφασίστηκε ότι δεν δικαιολογείται φιλοξενία γιατρών, που συμμετέχουν σε συνέδριο, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων».