Πρόστιµα σε επιτροπές προµηθειών για στηµένους διαγωνισµούς

ΠΡΟΩΘΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΟΣτΙΜΟ 500-5.000

ευρώ θα επιβάλλεται στα µέλη των επιτροπών προµηθειών των νοσοκοµείων που προχωρούν σε στηµένους διαγωνισµούς ιατρικών υλικών. Το υπουργείο Υγείας προωθεί άµεσα τον σχετικό νόµο, ώστε να µην παραπεµφθεί η χώρα µας εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις διαδροµές µαύρου χρήµατος στο ΕΣΥ.

Επιστολή δέσµευσης
Ο υπουργός ΥγείαςΑνδρέας Λοβέρδος υπέγραψε χθες επιστολή προς τον επίτροπο της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Michael Barnier, µε την οποία δεσµεύεται πως η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει τις επόµενες εβδοµάδες ειδική νοµοθεσία, σύµφωνα µε την οποία θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στα νοσοκοµεία τα οποία δεν συµµορφώνονται µε τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο υπουργός Υγείας υπογραµµίζει στην ίδια επιστολή πως θα ενηµερώσει το συντοµότερο δυνατόν τον επίτροπο για την ακριβή ηµεροµηνία ψήφισης του νόµου ενώ παραθέτει και τη σχετική διάταξη όπως αυτήθα αναφέρεται στο νοµοσχέδιο.

Ο κ. Λοβέρδοςεκφράζει τη βεβαιότητα πως µε την εφαρµογή των αυστηρών προστίµων το«πρόβληµα θα λυθεί οριστικά»,ωστόσο καλεί τον επίτροπο να διατυπώσει τυχόν προτάσεις για το συγκεκριµένο ζήτηµα στο πλαίσιο της ανοιχτής συνεργασίας.

Σηµειώνεται πως ηΕυρωπαϊκή Επιτροπήέδειξετον περασµένο Ιούνιο «κίτρινη κάρτα» στη χώρα µας για παράτυπες προµήθειες σε ιατρικό εξοπλισµό και υλικά, απειλώντας µε προσφυγήστο Δικαστήριοτης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το θέµα των προµηθειών του ΕΣΥ είναι στο µικροσκόπιο της Κοµισιόν από το 2003, όταν καταγγέλθηκε πως πολλά ελληνικά δηµόσια νοσοκοµεία απορρίπτουν προσφορές για αναλώσιµα υλικά µε το σήµα πιστοποίησης CE (ιατρικά προϊόντα δηλαδή που πληρούν τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και τις κοινές προδιαγραφές, όπως αυτές έχουν οριστεί).

Μάλιστα, ύστερα από ελέγχους σε διαγωνισµούς17 νοσοκοµείων του ΕΣΥ, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονταν στις προκηρύξεις «ήταν µεροληπτικού χαρακτήρα και δηµιουργούσαν διακρίσεις, αποκλείοντας στην πράξη τησυµµετοχή προµηθευτών ιατρικού εξοπλισµού µε CE σε ανταγωνιστική διαδικασίαπροσφορών».

Στα χρόνια που µεσολάβησαν έγιναν και άλλες καταγγελίες για «στηµένους» διαγωνισµούς, µε αποτέλεσµα το 2009 να καταδικαστεί η Ελλάδα για παράβαση των δηµοσίων συµβάσεων αναφορικά µε τις προµήθειες ιατρικού υλικού.