Πρόστιμο 60.000€ στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας από τη Ν. Πειραιά

Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά στη διοίκηση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων» για την προσωρινή αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου σε χώρο και κατά τρόπο που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας.

Μετά από ελέγχους του αρμόδιου για τη Διαχείριση Ιατρικών Αποβλήτων από Υ.Μ. κλιμακίου της Νομαρχίας Πειραιά, στις 2 και 3 Απριλίου και για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, ενημέρωσε με επείγουσα επιστολή του τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με σχετική αναφορά τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν από την Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά, η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και νήσων Αιγαίου και η διοίκηση του νοσοκομείου για την άμεση απομάκρυνση του όγκου των αποθηκευμένων ακτινολογικών αποβλήτων που κατ’ εκτίμηση ανερχόταν στα 4.000 λίτρα. Επίσης ζητήθηκε εξέταση από αρμόδιο κρατικό φορέα δειγμάτων εδάφους από τον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή ρύπανση από ενδεχόμενη διαρροή υγρών τοξικών αποβλήτων.

Ωστόσο σε επανέλεγχο που διενήργησε η Νομαρχία Πειραιά στις 16 Απριλίου, διαπιστώθηκε ότι συνεχιζόταν κάτω από τις ίδιες συνθήκες η προσωρινή αποθήκευση των επικίνδυνων αποβλήτων του ακτινολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας, με αποτέλεσμα ο νομάρχης Πειραιά να αποφασίσε την επιβολή του ανώτατου διοικητικού προστίμου που προβλέπει ο νόμος.