Πρόσβαση στη ζωή», αλλά για λίγους

Δεν επιδοτούνται «μαγικά», αλλά πανάκριβα μηχανήματα για αναπήρους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης manosh@dolnet.gr
 
Λύση στους πολίτες με αναπηρίες που δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους δίνει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με οθόνη, που παίρνει εντολές «διαβάζοντας» την κίνηση της ίριδας του ματιού με αισθητήρες! Έτσι, ο χρήστης μπορεί να γράψει, να σβήσει, να μπει στο Ίντερνετ χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Όμως, κοστίζει 17.500 ευρώ ενώ η αγορά του στην Ελλάδα δεν επιδοτείται από την Πολιτεία.
Στην έκθεση «Αυτονομία expo» παρουσιάστηκαν συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες με αναπηρίες, αλλά και τους ηλικιωμένους να ζουν αυτόνομοι και να διευκολύνεται η διαβίωσή τους. Όπως τονίζουν όμως οι πολίτες με αναπηρίες, οι περισσότερες συσκευές είναι απλώς… άγνωστες για το ελληνικό κοινό. Κι αυτό διότι πωλούνται σε υψηλές τιμές και η Πολιτεία δεν προσφέρει καμία επιδότηση στους αναπήρους.
Ο κ. Ματθαίος Δαρμής με πρόβλημα αναπηρίας που επισκέφτηκε την έκθεση δοκίμασε τον υπολογιστή που ελέγχει την ίριδα του ματιού. Όπως είπε στα «ΝΕΑ», αυτή η νέα τεχνολογία «βοηθάει σημαντικά παραπληγικούς και τετραπληγικούς που δεν μπορούν να κουνήσουν τα δάχτυλά τους. Είναι όμως ένα από τα πολλά παραδείγματα συσκευών και βοηθημάτων νέας τεχνολογίας που δεν επιδοτούνται. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες με αναπηρίες να μην μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητοι και αυτόνομοι. Κι όλα αυτά όταν τα επιδόματα είναι πολύ χαμηλά».
Όπως λέει ο κ. Χρήστος Χριστοφορίδης που την εισάγει, «στην Ελλάδα ο κόσμος αγνοεί την ύπαρξη αυτών των συσκευών. Ακόμα και σ΄ αυτή την έκθεση, τα περισσότερα εκθέματα είναι αναπηρικά αμαξίδια…».