Πρώτα «πεθαίνουν» από πόνο

Κέντρα Πόνου φαντάσματα. Αβοήθητο το 90% των καρκινοπαθών σε τελικό στάδιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αρετή Αθανασίου athanasiou@dolnet.gr
 

Οικονομικά στηρίζονται από το πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» και από δωρεές. Φυσικά, οι ασθενείς δεν πληρώνουν

Αναρίθμητοι ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο πεθαίνουν στη χώρα μας πρώτα από βασανιστικούς πόνους και έπειτα από την ασθένειά τους. Το 90% των καρκινοπαθών μας είναι περιστατικά παραμελημένα όσον αφορά τον πόνο και δεν φθάνουν ποτέ σε κάποιο Ιατρείο ή Κέντρο Πόνου…

Η κ. Αθηνά Βαδαλούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καταγγέλλει: «Υποθετικά διαθέτουμε 48 Ιατρεία ή Κέντρα Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας στα γενικά νοσοκομεία της χώρας μας. Τα περισσότερα από αυτά είναι Κέντρα Πόνου… φαντάσματα. Ούτε στους οργανισμούς των νοσοκομείων προβλέπονται ούτε στελεχωμένα με επιστήμονες είναι»!

O καρκινοπαθής στην Ελλάδα δεν έχει την ποιότητα ζωής που δικαιούται να έχει» καταγγέλλει η αν. καθηγήτρια αλλά και πρόεδρος της Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών κ. Βαδαλούκα.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει από το 2002 οδηγία σύμφωνα με την οποία οι καρκινοπαθείς πρέπει να παραπέμπονται και να αντιμετωπίζονται από τα Κέντρα από τα αρχικά στάδια της νόσου για να έχουν ποιότητα ζωής και να μην υποφέρουν. Η κατανάλωση μορφίνης για την ανακούφιση του πόνου είναι δείκτης πολιτισμού ενός λαού. Για να δούμε τον δικό μας πολιτισμό στα νοσοκομεία μας καταναλώνουμε 23 φορές λιγότερη μορφίνη ανά ασθενή απ΄ ό,τι σε νοσοκομεία της Δανίας. Αυτό που προσφέρουν τα Κέντρα Πόνου στους αρρώστους τους είναι ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια στον θάνατο. Αλλά μόλις το 5-10% των καρκινοπαθών σε τελικό στάδιο καταφέρνει να φύγει από τη ζωή δίχως να ουρλιάζει από τους πόνους, να σύρεται και να εκλιπαρεί “σκοτώστε με…”. Κι αυτό είναι τρομερό. Στην πραγματικότητα, όλη η επαρχία υποφέρει και όσοι φθάνουν στα ιατρεία πόνου είναι σε τελικό στάδιο. Καθημερινά πεθαίνουν καρκινοπαθείς στα γενικά νοσοκομεία της χώρας με τρόπο βασανιστικό και απάνθρωπο…», λέει η κ. Βαδαλούκα.
Το Κέντρο Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας του Αρεταίειου Νοσοκομείου (του Τμήματος Αναισθησιολογίας) το οποίο διευθύνει η κ. Α. Βαδαλούκα μαζί με τις κ. κ. Εριφύλη Αργυρά και Ιωάννα Σιαφάκα, επικ. καθηγήτριες Αναισθησιολογίας, είναι ένα από τα 5 εκπαιδευτικά κέντρα για τον πόνο. Όπως λέει η κ. Βαδαλούκα, «Βοηθά αρκετά την κατάσταση, αφού όλοι οι εκπαιδευόμενοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στους 3.000 αρρώστους που περνάνε από το Κέντρο μας κάθε χρόνο. Φυσικά δεν έχουμε νοσηλευτές, δεν έχουμε τραυματιοφορείς, ούτε κρεβάτια. Όταν χρειαζόμαστε ένα κρεβάτι ημερήσιας νοσηλείας παρακαλάμε τις χειρουργικές κλινικές…».