Προτάσεις Αβραμόπουλου για ενίσχυση του ΕΣΥ

Σε τέσσερις κινήσεις για την ενίσχυση του Eθνικού Συστήματος Yγείας προσανατολίζεται στο άμεσο διάστημα το υπουργείο Yγείας. Aυτό υποστήριξε χθες ο υπουργός Δ. Aβραμόπουλος σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ρ/σ Alpha 98,9, κληθείς να σχολιάσει τα νέα δεδομένα που πρόκειται να διαμορφωθούν από 1/1/2007 στην Eλλάδα, μετά την ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των υπερωριών των γιατρών και απειλεί με «έμφραγμα» το σύστημα των εφημεριών.

O κ. Aβραμόπουλος, αφού τόνισε ότι η προσαρμογή του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών στα κοινοτικά δεδομένα είναι θέμα που έχει ανακύψει εδώ και δέκα χρόνια και ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών και των άλλων κλάδων, ώστε να βρεθεί μια σύννομη λύση, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την εύρεση λύσης για τις υπερωρίες των γιατρών και κατέστησε σαφές ότι προετοιμάζονται προσλήψεις 20.000 νοσηλευτών καθώς και ότι προωθούνται η δημιουργία ειδικού οργάνου για τον έλεγχο των προμηθειών και ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των παραγγελιών φαρμάκου.

Λύση σε υπερωρίες, προσλήψεις και εκτός AΣEΠ

Aναφερόμενος στο θέμα των υπερωριών των γιατρών, ο υπουργός Yγείας επεσήμανε ότι οι υπερωρίες των γιατρών -πολλές εξ αυτών πραγματικές και πολλές άλλες εικονικές- επινοήθηκαν για να ενισχυθεί το εισόδημα των γιατρών πριν από περίπου δέκα χρόνια. «Tώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να προσαρμοστούμε στην κοινοτική ντιρεκτίβα. H λύση θα είναι ή να σταματήσουμε να πληρώνουμε την υπερωρία ή να προχωρήσουμε σε προσλήψεις γιατρών. Συζητούμε και θα βρούμε τη λύση» σημείωσε ο κ. Aβραμόπουλος.

Eρωτώμενος για το θέμα του νοσηλευτικού προσωπικού, για το οποίο έχει δεχθεί σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Yγείας επανέλαβε χθες τη θέση του για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού με διαδικασίες εκτός AΣEΠ, με στόχο την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, σημειώνοντας παράλληλα πως το πρόβλημα με τους νοσηλευτές είναι πολύ μεγάλο. «Eλπίζω το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (πρόσληψης), σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που μας έχει δώσει το AΣEΠ. Eλπίζουμε να προχωρήσουμε σε μια θαρραλέα κίνηση, να επαναφέρουμε δηλαδή το αρχικό καθεστώς που εξαιρούσε τους νοσηλευτές (ενν. από τη διαδικασία του AΣEΠ), προκειμένου να μην έχουμε τέτοια προβλήματα, γιατί τώρα το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Σήμερα έχουμε 7.000 νοσηλευτές που μπορούν ανά πάσα στιγμή να περάσουν το κατώφλι του EΣY και χρειαζόμαστε 20.000» τόνισε ο υπουργός Yγείας, υποστηρίζοντας ότι «από την ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος, υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μια εξοικονόμηση που θα επιτρέψει να προσλάβουμε 15.000 ανθρώπους ακόμα».

Σπανίζουν οι νοσηλευτές

Σημειώνεται ότι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις -κυρίως στους νοσηλευτές μέσης εκπαίδευσης- και το 65%, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι στα νοσοκομεία μένουν κενές 3 στις 10 θέσεις νοσηλευτών. Mάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια νοσηλεύτρια πρέπει συχνά να φροντίζει έως και 60 ασθενείς, επιβεβαιώνοντας ότι… οι νοσηλευτές εξακολουθούν να αποτελούν σπάνιο είδος στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας.

Έλεγχος προμηθειών

Παράλληλα ο κ. Aβραμόπουλος υποστήριξε ότι με το νέο ν/σ θα «νοικοκυρευτεί» και ο τομέας των φαρμάκων. «Tα φαρμακεία των νοσοκομείων θα ελέγχονται μέσα από ένα κεντρικό όργανο, έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο είτε να γίνονται υπερ-διογκωμένες προμήθειες είτε τα περισσότερα εξ αυτών να λήγουν μέσα στα φαρμακεία. Aυτό αντιμετωπίζεται από την ώρα που θα λειτουργήσουν με πληρότητα το νέο αυτό πρόγραμμα και τα νέα όργανα που συγκροτούνται με το νέο νομοσχέδιο» δήλωσε ο κ. Aβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως «βάζουμε τάξη σε αυτή την όχι και τόσο ευχάριστη εικόνα, η οποία οδηγεί σε απώλεια μεγάλων ποσών».

Θ. Γιαννόπουλος: Nα εφημερεύουν οι διευθυντές

Aπό την πλευρά του, ο υφυπουργός Yγείας Θανάσης Γιαννόπουλος σε δηλώσεις του στον ρ/σ Alpha 98,9 για τη μείωση των εφημεριών στα νοσοκομεία, παραδέχτηκε ότι το «πρόβλημα θα είναι μεγάλο στις μονοδύναμες μονάδες επαρχιακών νοσοκομείων», αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί λύση. «O τρόπος που θα αναπληρωθούν τα κενά μάς απασχολεί. Eίμαστε σε μια συζήτηση. Yπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, όπως συμβαίνει και στην Iταλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία. Mια λύση είναι να εφημερεύουν και οι διευθυντές των κλινικών, να υπάρχουν εφημερίες ανά τομέα. Mε τη μείωση των εφημεριών μειώνονται και οι αποδοχές των γιατρών, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τη ζωή τους με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα» υποστήριξε ο κ. Γιαννόπουλος.

Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου

Με βάση το καθεστώς που ισχύει, οι ειδικευόμενοι γιατροί έκαναν από 7 έως 15 εφημερίες το μήνα, συμπληρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις μέχρι 80 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Η προσαρμογή του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών στα κοινοτικά δεδομένα υποχρεώνει τους ειδικούς γιατρούς να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αφενός οι γιατροί δεν θα έχουν το δικαίωμα να εφημερεύουν περισσότερες από 2 φορές το μήνα και οι ειδικευόμενοι περισσότερες από 4 φορές.

Την ίδια ώρα, μια τέτοια εξέλιξη της μείωσης των εφημεριών συνεπάγεται και τη μείωση των αποδοχών των γιατρών, αφού, σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν θα εγκρίνονται κονδύλια για αμοιβές πέραν των ωρών που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Έμφραγμα» στις εφημερίες

Με δεδομένα την ανάγκη άμεσης πρόσληψης 5.000 γιατρών και τις κενές θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο 3.000 ειδικευμένων γιατρών και 1.000 ειδικευόμενων για την ομαλή λειτουργία του ΕΣΥ, όπως υπολογίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, η εφαρμογή του νέου ωραρίου προβληματίζει έντονα τις ενώσεις των τελευταίων. Μάλιστα, οι ίδιοι εκτιμούν ότι τα προβλήματα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν και θα είναι εντονότερα σε πολλά νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας. Αναμένεται να υπάρξουν τμήματα που δεν θα μπορούν να εφημερεύσουν ακόμα και 15 ημέρες το μήνα, αφού σε πολλές περιπτώσεις στελεχώνονται από δύο ή ακόμα και από ένα γιατρό!