H κυβερνητική επιλογή θα έχει πολιτικό κόστος και αναμένονται αντιδράσεις, όμως θα μειωθούν οι αστοχίες, όπως πρόσφατα με τις τοποθετήσεις των νέων διοικητών στα νοσοκομεία.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα
Επιχειρηματικό Ρεπορτάζ Υγείας
Σε πρώιμη φάση μεν, έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων δε, η πρόταση από ιδιωτικούς Oμίλους που κινούνται στον χώρο της υγείας να αναλάβουν τη διοίκηση δημόσιων νοσοκομείων, επιτυγχάνοντας με σαφείς στόχους την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους, την επίτευξη κερδοφορίας και τον εξορθολογισμό των δαπανών τους, βάζοντας τέλος στη σπατάλη. Εγχείρημα, που ήδη υλοποιείται σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, ενώ προ ημερών το θέμα έθεσε επί τάπητος και η κυβέρνηση της Γαλλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις που πρόσφατα έγιναν με υπουργικούς παράγοντες, εκπρόσωπος από τον ιδιωτικό τομέα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ο πολίτης θέλει δωρεάν και ποιοτική υγεία και αδιαφορεί για το ποιος είναι ο πάροχος”.
Ο εκπρόσωπος αυτός, μάς ανέφερε ότι μία τέτοια κυβερνητική επιλογή αναμφίβολα έχει πολιτικό κόστος, καθώς αναμένονται πολλές αντιδράσεις στην υλοποίησή της, όμως από την άλλη μειώνεται το ρίσκο των άστοχων κυβερνητικών επιλογών, όπως για παράδειγμα, πρόσφατα σημειώθηκαν με τις τοποθετήσεις των νέων διοικητών στα νοσοκομεία.
Πάντως, για να υπάρχει εξέλιξη σε αυτό το θέμα, σημείωσε άλλος παράγοντας από μεγάλο ιδιωτικό Όμιλο, θα πρέπει και να ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο για τις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα). Είναι μία προοπτική που μπορεί να βάλει τέλος σε πολλά κακώς κείμενα του δημόσιου συστήματος υγείας, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει και το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο. Παρεμπιπτόντως, τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιευτεί το Νομοσχέδιο που θα αφορά τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.
Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι έχει οριστεί συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν κάποιοι νέοι όροι της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ή να επικυρωθούν αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
ΕΚΑΒ
Μία τέτοια επικύρωση αφορά τη μεταφορά ασθενών με το ΕΚΑΒ σε ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. Η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι αυτές μπαίνουν σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού και επιβαρύνονται με μηδενικό clawback. H πληροφόρησή μας είναι ότι αυτό παραμένει ως έχει. Αυτό που αλλάζει -και είναι θετικό -είναι η αύξηση των ΜΕΘ που θα διαθέσουν οι Ιδιωτικές Κλινικές και λόγω των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν, οι οποίες τελικά θα είναι από 80 έως 85 κλίνες (από το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών).
ΦΠΑ
Κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, σε συζήτηση που είχε με εκπρόσωπο ιδιωτικού Ομίλου, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός είναι η μείωσή του, ως αντιστάθμισμα και του γεγονότος ότι τα προηγούμενα χρόνια μνημονιακές δεσμεύσεις και συγκεκριμένα η μείωση του clawback κατά 30% και η αύξηση του προϋπολογισμού των ιδιωτικών κλινικών με βάση την αύξηση του ΦΠΑ, δεν υλοποιήθηκαν.
Καταρχήν, ο προϋπολογισμός του 2020 ανεβαίνει στα 279 εκατ. ευρώ από 265 εκατ. ευρώ πέρσι (αν και οι υποβολές του 2019 ήταν 360 εκατ. ευρώ). ‘Οσον αφορά τον ΦΠΑ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα μειωθεί από το 24% στο 13% ή στο 6% (πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου), ενώ το ερωτηματικό είναι εάν ο μειωμένος ΦΠΑ θα αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων ή μόνο τους ασφαλισμένους μέσω του ΕΟΠΥΥ.