Πρόταση για ειδικούς χώρους καπνιστών

Αφορά καταστήματα άνω των 70 τ.μ. από 1ης Ιουλίου και έγινε σε ημερίδα από τον εισηγητή και συντάκτη του νόμου

Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ειδικά διαμορφωμένους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται το κάπνισμα από 1ης Ιουλίου, σε όσα καταστήματα, μπαρ ή εστιατόρια είναι πάνω από 70 τ.μ. Οι εσωτερικοί αυτοί χώροι θα απομονώνονται από το υπόλοιπο κατάστημα με ξεχωριστή, εσωτερική είσοδο και πιθανότατα γυάλινα χωρίσματα ορισμένου ύψους, ανάλογα με την κατά περίπτωση αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ δεν θα είναι επιτρεπτό να υπερβούν το 40% της επιφάνειας του κάθε καταστήματος. Την πρόταση αυτή παρουσίασε χθες στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή κατά του Καπνίσματος «Σπύρος Δοξιάδης- Γιώργος Γεννηματάς» για τα νέα μέτρα μερικής απαγόρευσης του καπνίσματος ο εισηγητής και συντάκτης του νόμου κ. Πολ. Αδαμίδης. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση, η επιφάνεια του καταστήματος όταν υπερβαίνει τα 70 τ.μ. θα υπολογίζεται χωρίς την κουζίνα, τους αποθηκευτικούς χώρους ή άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες μπαρ ή χώρων εστίασης κάτω των 70 τ.μ. έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν ως τα τέλη Ιουνίου αν ο χώρος τους θα απευθύνεται σε καπνιστές ή μη καπνιστές πελάτες.

Στην ίδια ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης τα συγκεντρωτικά συμπεράσματα δημοσκόπησης για την αποδοχή των μέτρων από την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Κάπα Research, οι Ελληνες εμφανίζονται ένθερμοι υποστηρικτές των νέων αντικαπνιστικών μέτρων, ανεξάρτητα από το αν καπνίζουν ή όχι. Ετσι, το 67% των καπνιστών και το 95% των μη καπνιστών τάσσονται υπέρ των μέτρων απαγόρευσης στους δημόσιους χώρους. Μάλιστα, στο σύνολό τους οι δύο κατηγορίες και σε ποσοστό 72% θεωρούν τα μέτρα ανεπαρκή και υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να αυστηροποιηθούν άμεσα.

Η ίδια έρευνα αποδεικνύει την παγίωση ορισμένων εσφαλμένων αντιλήψεων στον πληθυσμό των καπνιστών. Για παράδειγμα, το 9,7% υποστηρίζει ότι τα… γονίδιά του θα το προστατέψουν από τις βλαβερές συνέπειες και το 71,5% θεωρεί το κάπνισμα καταπραϋντικό παράγοντα στην καθημερινότητα. Παράλληλα, το 23,3% λέει ότι όσα ακούγονται για τις βλάβες στην υγεία από τον καπνό είναι απλές υπερβολές της επιστημονικής κοινότητας.

Τ α μέτρα πάντως είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους εργαζομένους σε μπαρ, εστιατόρια ή χώρους μαζικής διασκέδασης. Και αυτό γιατί, όπως αποδεικνύει η ίδια έρευνα, ένας στους δύο εργαζομένους της κατηγορίας αυτής, ο οποίος παράλληλα είναι και καπνιστής, παρουσιάζει αυξημένα, ακόμη και κατά 40% από τον μέσον όρο, τα τυπικά συμπτώματα του καπνιστή. Τα ποσοστά είναι εξίσου εντυπωσιακά και για τους μη καπνιστές επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας.

Μετά το τέλος της ημερίδας τα μέλη της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά του Καπνίσματος επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.