Πρωταθλητές στην παιδική παχυσαρκία

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

 

Την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία κατέχει σήμερα η χώρα μας, ενώ από το 1984 η κατανάλωση έτοιμου φαγητού στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 956%!

 

Θύματα του σύγχρονου τρόπου ζωής είναι σήμερα τα παιδιά, που στερούνται όχι μόνο το σπιτικό φαγητό, αλλά και την ατμόσφαιρα του οικογενειακού τραπεζιού, καθώς στην πλειονότητά τους δεν τρώνε ποτέ με τους γονείς τους…

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως παχύσαρκο παιδί σημαίνει ενήλικας με πολλά προβλήματα υγείας, όπως: πιθανή εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακά, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, προβλήματα στις αρθρώσεις, δύσπνοια, οσφυαλγία και υπογονιμότητα. Παράλληλα, σε ψυχολογικό επίπεδο, η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, απομόνωση, διαταραχές και κακή εικόνα σώματος.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα με την κατάρτιση ενός στοχευμένου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την επιδημία που ονομάζεται παιδική παχυσαρκία, με κεντρικό σύνθημα: «Ρίξε το βάρος στο παιδί».

Παρουσιάζοντας χθες το πρόγραμμα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μαζί με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστας Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, τόνισε ότι «με δημιουργικότητα και φαντασία σχεδιάσαμε μια καμπάνια, η οποία απευθύνεται στην ελληνική οικογένεια και ταυτόχρονα μιλάει στη γλώσσα των παιδιών μας, στη γλώσσα της εποχής μας».

Ο Δ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε πως «είναι ώρα να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στα παιδιά μας, να φροντίσουμε να συνδέσουμε το φαγητό με την αξία του οικογενειακού τραπεζιού, να συμβάλουμε ως γονείς στην ισόρροπη ανάπτυξή τους, να προστατεύσουμε την υγεία τους και την ευτυχία τους.

»Η εκστρατεία, η οποία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη δημιουργική συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Μεταφορών, του υφυπουργού Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και της ΕΡΤ, είναι η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική πολιτεία ,με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την εκπαίδευση των γονέων και των μαθητών για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Ανάμεσα στις δράσεις είναι η έκδοση των δύο μοναδικών εκπαιδευτικών εγχειριδίων για παιδιά και εφήβους, τα οποία θα διανεμηθούν στα σχολεία της χώρας, ο σχεδιασμός των μασκότ του προγράμματος, που θα ταξιδέψουν στα δημοτικά σχολεία της χώρας για να κοινωνήσουν στα παιδιά τις αξίες της υγιεινής διατροφής, το ενημερωτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, που θα ενημερώσει σε βάθος την κοινή γνώμη για όλες τις διαστάσεις της παιδικής παχυσαρκίας, το πρόγραμμα επισκέψεων στα σχολεία της χώρας με τη συμμετοχή των ολυμπιονικών μας και, τέλος, την οργάνωση του σπιτιού της υγιεινής διατροφής στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, που θα λειτουργήσει ως ένας ενημερωτικός και διαδραστικός παιδότοπος για τα παιδιά».