Προθεσμία για τα δικαιολογητικά για τις κρίσεις στο ΕΣΥ

 

Τα δικαιολογητικά τους για βαθμολογική αναβάθμιση πρέπει να υποβάλουν άμεσα οι δικαιούχοι αναπληρωτές διευθυντές και επιμελητές α του ΕΣΥ.

Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τη συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών (3754/09) προβλέπει ότι η σχετική διαδικασία ξεκινά έναν μήνα μετά τη δημοσίευσή του, δηλαδή στις 11 Απριλίου. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, οι πρώτες κρίσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου και να σταλούν στο υπουργείο Υγείας για τη σύνταξη της σχετικής απόφασης.

Από την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, σχετικά με την εφαρμογή του νόμου. Το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Βαρνάβας σημειώνει ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων περιμένουν τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η οποία δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Με αυτή θα διευκρινίζεται ποιος θα εκδίδει τις διοικητικές πράξεις συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων για τα συμβούλια προσλήψεων και κρίσεων. Εκκρεμεί, επίσης, η συγκρότηση κοινής επιτροπής προσλήψεων, η οποία έχει, μεταξύ άλλων, και την ευθύνη υποβολής προτάσεων για τη λειτουργία των επειγόντων περιστατικών και την κατάρτιση νέων προτύπων εφημερίας.

Τα λογιστήρια των νοσοκομείων περιμένουν την εγκύκλιο, ώστε να τροποποιήσουν τα μισθολογικά προγράμματα στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές. Η διοίκηση της ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Αριστείδη Καλογερόπουλο, προκειμένου να συζητήσει τους άξονες της εγκυκλίου.

Η Ομοσπονδία ζήτησε και συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομίας, Νίκο Λέγκα, καθώς στο επικείμενο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική θα περιλαμβάνεται διάταξη για το «πλαφόν» των νοσοκομειακών γιατρών. Με την περσινή ρύθμιση, το «πλαφόν» ήταν στα 5.149,6 ευρώ.

Οι γιατροί του ΕΣΥ διαμαρτύρονται και για την καθυστέρηση που υπάρχει με την έκδοση των κονδυλίων για τις εφημερίες του 2009. Η σχετική υπουργική απόφαση έπρεπε να έχει εκδοθεί από τις αρχές του χρόνου, αλλά ακόμη εκκρεμεί.