Πρώτη εντολή του “ευρωκλιμακίου”: “Ξηλώστε τώρα το ασφαλιστικό”

* Σε καθεστώς ευρω-κηδεμονίας από χθες η ελληνική οικονομία, με επιθεωρήσεις του κλιμακίου της Κομισιόν και της ΕΚΤ στα υπουργεία. Κόβουν 2,3 δισ. από το ΙΚΑ και επισπεύδουν την ψήφιση των αντιασφαλιστικών μέτρων.

Με απανωτές επιθεωρήσεις στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Άμυνας ξεκίνησε ο πρώτος έλεγχος του κλιμακίου της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ελέγχουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας που θα εγκριθεί οριστικά στις 18 Φεβρουαρίου από το Ecofin. Χθες το κλιμάκιο ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας, Αν. Λοβέρδο, να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές 2,3 δισ. ευρώ από την επιχορήγηση προς το ΙΚΑ και να είναι έτοιμος μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, οπότε θα επαναληφθεί ο έλεγχος.

Το υπουργείο Εργασίας μελετά την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων από το 2011 και την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες ως αντιστάθμισμα στις πιέσεις που ασκεί το κλιμάκιο για μείωση των συντάξεων. Το ασφαλιστικό θα προωθηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, το πιθανότερο στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν θα εγκρίνεται και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δηλαδή θα κατατεθεί 4 μήνες πριν από τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Χθες συνεχίστηκαν τα πυρά παραγόντων της Ε.Ε. και του ευρωπαϊκού Τύπου για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας.

Τέλος, η ισπανική προεδρία δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της Ε.Ε., προσθέτοντας ωστόσο ότι γενικότερα υπάρχει ανάγκη οικονομικού συντονισμού στην Ε.Ε.