Πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στο «Ωνάσειο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Επιτυχής είναι η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα που έγινε στο «Ωνάσειο». Τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση, ο 66χρονος λήπτης παρουσιάστηκε χθες από τον διευθυντή της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου κ. Πέτρο Αλιβιζάτο, ο οποίος επεσήμανε τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και της εξεύρεσης μοσχεύματος.

Ο ίδιος ο ασθενής δήλωσε ενθουσιασμένος με τη βελτίωση που επήλθε στην ποιότητα της ζωής του: «Πριν κάνω τη μεταμόσχευση, δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι μου, χρειαζόμουν οξυγόνο ακόμη και στον ύπνο», δήλωσε συγκινημένος ο κ. Γιάννης Ταράτσας, σημειώνοντας ότι μετά τη μεταμόσχευση μπορεί και πάλι να ζει, όπως όλοι οι άνθρωποι στην ηλικία του.

Ο κ. Ταράτσας είναι ναυτικός και τα τελευταία δέκα χρόνια έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια του αναπνευστικού, γνωστή και ως «νόσος των καπνιστών», η οποία του προκάλεσε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Την τελευταία πενταετία, χρειαζόταν οξυγόνο για να αναπνεύσει ενώ για αρκετό διάστημα πριν από τη μεταμόσχευση δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του. Η εικόνα του έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο, καθώς το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι φυσική αποκατάσταση, καθώς οι μύες του είχαν ατονήσει από την ακινησία.

Ο κ. Αλιβιζάτος ανέφερε ότι από το 2000 δεν πραγματοποιούνταν μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στη χώρα μας. Επεμβάσεις αυτού του είδους είχαν πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1990.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα του «Ωνασείου», το οποίο ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα. Ηδη, ένας ασθενής έχει εγγραφεί στη λίστα αναμονής για μόσχευμα, ενώ άλλοι δύο βρίσκονται στη φάση του προμεταμοσχευτικού ελέγχου.

Ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος του νοσοκομείου κ. Γιάννης Κριαράς, ανέφερε ότι κάθε χρόνο χάνονται αρκετά πνευμονικά μοσχεύματα, τα οποία προωθούνται σε κέντρα του εξωτερικού, καθώς δεν υπάρχουν λήπτες στην Ελλάδα. Το 2006 -είπε- βρέθηκαν δέκα δότες πνευμόνων, ενώ έξι ήταν τα κατάλληλα μοσχεύματα, τα οποία αξιοποιήθηκαν στο εξωτερικό.

Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 50 Ελληνες χρειάζονται μεταμόσχευση πνευμόνων, αλλά η εξεύρεση μοσχεύματος είναι δύσκολη σε σύγκριση με άλλα όργανα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για κάθε τέσσερα ή πέντε καρδιακά μοσχεύματα, βρίσκεται μόνον ένα κατάλληλο πνευμονικό.