Πρώτο κρούσμα γρίπης σε σχολείο

Ηπιας μορφής η περίπτωση της 16χρονης μαθήτριας λυκείου στη Θεσσαλονίκη

Των Γιωτας Mυρτσιωτη – Πεννυς Mπουλουτζα

Με ψυχραιμία, χωρίς πανικό και ανησυχία εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αντιμετώπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης σε σχολείο του νομού Θεσσαλονίκης. Εντοπίστηκε σε μαθήτρια της Α΄ Λυκείου στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, όταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε νοσοκομείο της πόλης επιβεβαίωσαν τις υποψίες ότι η 16χρονη είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Ηταν ήπιας μορφής, η μαθήτρια δεν χρειάστηκε να παραμείνει για νοσηλεία στο νοσοκομείο, καθώς οι γιατροί της συνέστησαν να παραμείνει στο σπίτι της ακολουθώντας τις οδηγίες τους και τη φαρμακευτική αγωγή.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μαθήτρια από την έναρξη της σχολικής χρονιάς επιβεβαίωσε και ο διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Γρηγόρης Στάμκος, μολονότι περιστατικά με συμπτώματα της νέας γρίπης σε μαθητές και ενήλικες αντιμετώπισε το νοσηλευτικό ίδρυμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το σχολείο όπου φοιτά η 16χρονη ενημερώθηκε για το περιστατικό αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο αρμόδιο εργαστήριο του ΑΠΘ και όπως ανέφερε ο διευθυντής του Λυκείου στην «Κ», τα μαθήματα στο σχολείο συνεχίζονται κανονικά. «Ηταν ένα περιστατικό ήπιας μορφής και δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας που να οδηγούν σε μια απόφαση για κλείσιμο του σχολείου», ανέφερε. Ωστόσο, ελήφθησαν όλα τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού της νέας γρίπης. Εκτός από την καθημερινή ενημέρωση για την προφύλαξη που πρέπει να παίρνουν οι ίδιοι μαθητές, την περασμένη Παρασκευή έγινε γενική απολύμανση σε ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το συγκεκριμένο Λύκειο και δύο γυμνάσια στο κέντρο της πόλης.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη δραστηριότητα της γρίπης στον μαθητικό πληθυσμό. Οπως ανέφερε στην  «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, δεν παρατηρείται συρροή περιστατικών με συμπτώματα γρίπης στα σχολεία, ενώ ο καθημερινός αριθμός των απουσιών μαθητών που δηλώνουν ότι έχουν εμφανίσει συμπτώματα ίωσης παραμένει χαμηλός (λίγες εκατοντάδες σε μαθητικό πληθυσμό περίπου 1.000.000 ατόμων). Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης όρισε ως κριτήριο διακοπής της λειτουργίας των σχολείων ή των τάξεων να απουσιάζει το 40% έως 50% των μαθητών λόγω της νέας γρίπης, ενώ οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση έπειτα από συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας.

Nέο σοβαρό περιστατικό

Eν τω μεταξύ, νέο σοβαρό περιστατικό της νέας γρίπης καταγράφηκε χθες στη χώρα μας. Πρόκειται για μία 23χρονη γυναίκα από την Νέα Ζηλανδία που επισκέπτεται τη χώρα μας. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς εμφάνισε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας εξαιτίας του νέου ιού. Εως και χθες είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 14 σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία στην Εντατική, εκ των οποίων τρία είχαν ατυχή κατάληξη.