ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Πήραν μια πρώτη γεύση του ΕΣΥ

Περίμενα στην ουρά για να κάνω ακτινογραφία θώρακος σχεδόν μιάμιση ώρα. Είχε όμως τόσους φοιτητές που περίμεναν πριν από μένα, ώστε αναγκάστηκα να φύγω. Θα δοκιμάσω πάλι την τύχη μου αύριο το πρωί”.

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Με τα λόγια αυτά η Δέσποινα Κοντού, πρωτοετής φοιτήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, περιγράφει στη “Μ” την ταλαιπωρία που έζησε χθες το πρωί στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, περιμένοντας να βγάλει μια ακτινογραφία, η οποία είναι απαραίτητη για την εγγραφή της στο πανεπιστήμιο.
Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες νέοι, είτε μόνοι είτε με τους γονείς τους, σχημάτισαν ουρά στο στενό διάδρομο του ακτινολογικού εργαστηρίου του “ΑΧΕΠΑ”, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους να εξεταστούν.
Έξω από την πόρτα του γραφείου 5, όπου γίνονταν οι ακτινογραφίες στους πρωτοετείς φοιτητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επικρατούσε το αδιαχώρητο. Μια σύντομη ανακοίνωση κολλημένη στον τοίχο ενημέρωνε τους φοιτητές ότι οι εξετάσεις γίνονται από τις 8.30 το πρωί έως και τη 1.00 μετά το μεσημέρι. Βέβαια, λόγω της αυξημένης προσέλευσης των φοιτητών, η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι οι εξετάσεις θα συνεχίζονταν έως τις τέσσερις μετά το μεσημέρι.
Ωστόσο, οι άτυχοι που δεν θα προλάβαιναν να υποβληθούν σε ακτινογραφία στο διάστημα αυτό θα έπρεπε να ξανάρθουν την επόμενη μέρα και να πάρουν νέο αριθμό προτεραιότητας.
“Περίμενα μισή ώρα. Kάποια στιγμή κόλλησαν οι αριθμοί προτεραιότητας που αναγράφονταν στον ηλεκτρονικό πίνακα, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση”, εξηγεί η Χριστίνα Πετρίδου, πρωτοετής φοιτήτρια στη Θεολογική σχολή ΑΠΘ.
“Περίμενα μία ώρα για να κάνω την ακτινογραφία και δέκα λεπτά για να πάρω τα αποτελέσματα. Ακόμη και αν πάμε σε άλλο νοσοκομείο για ακτινογραφία, πρέπει πάλι να περάσουμε από το ΑΧΕΠΑ για επικύρωση”, τονίζει ο Χάρης Παπαδημητρίου.
Τυχερός δηλώνει ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξηγεί ότι ήρθε στις 8.20 το πρωί και εξυπηρετήθηκε μέσα σε δέκα λεπτά.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης εξηγεί στη “Μ” ότι κάθε χρόνο παρατηρείται αυξημένη κίνηση στο ακτινολογικό εργαστήριο, καθώς το “ΑΧΕΠΑ” καλείται να εξυπηρετήσει χιλιάδες φοιτητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παλαιότερα, η ακτινογραφία θώρακος γινόταν από το εργαστήριο της πανεπιστημιακής φοιτητικής λέσχης, αλλά πλέον, για λόγους αδειοδότησης, έχει καταργηθεί.
“Το ΑΠΘ μάς έχει δώσει ένα ειδικό ψηφιακό μηχάνημα για τις ακτινογραφίες των πρωτοετών φοιτητών. Επίσης, έχει καταρτίσει και πρόγραμμα κατανομής, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός, αλλά δυστυχώς οι φοιτητές έρχονται όλοι μαζί”, δηλώνει ο κ. Γάκης.