Πρωτοποριακή επέμβαση στην Ελλάδα

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Μία πρωτοποριακή καρδιολογική επέμβαση που θα μπορεί στο μέλλον να υποκαταστήσει τις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς σε ασθενείς που πάσχουν από ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για τη διαδερμική εμφύτευση ειδικής συσκευής για τη διόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Καρδιολογίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας παρατηρείται όταν κατά τη διάρκεια της συστολής της καρδιάς, το στόμιο της συγκεκριμένης βαλβίδας δεν κλείνει στεγανά και το αίμα παλινδρομεί από την αριστερή κοιλία στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Το αποτέλεσμα είναι να διατείνεται η αριστερή κοιλία και να παρουσιάζει υπερτροφία. Η διαδερμική διόρθωση της ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας αφορά στην εισαγωγή από μία φλέβα του λαιμού ενός λεπτού ελικοειδούς σύρματος μήκους έως 20 εκατοστών, το οποίο τοποθετείται στη μεγάλη φλέβα της καρδιάς που «αγκαλιάζει» εξωτερικά τη μιτροειδή βαλβίδα. Το «σύρμα» σταθεροποιείται με δύο στεντς που φέρει στα άκρα του, ενώ τμήματά του που είναι βιοδιασπώμενα απορροφούνται σταδιακά –σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων– με αποτέλεσμα να σμικρύνεται ο δακτύλιος της μιτροειδούς βαλβίδας. Η επέμβαση έγινε από την επεμβατική ομάδα της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ωνασείου, με τον κ. Κ. Σπάργια ως κύριο χειριστή – ερευνητή και συνερευνητές τους κ. Αθ. Μαγγίνα, Ι. Ιακώβου και Γρ. Παυλίδη, στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης στην οποία συμμετέχουν εννέα καρδιολογικά κέντρα παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και το Ωνάσειο. Εχει πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε μόλις 60 ασθενείς με βαριά συμπτωματική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας. Η επέμβαση βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και η εκτεταμένη κλινική εφαρμογή της αναμένεται έπειτα από χρόνια.

Δεν χρειάζεται αναισθησία

Εως σήμερα, η διόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς γίνεται μόνο με εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, με τη συρραφή ενός προσθετικού δακτυλίου εσωτερικά στ βαλβίδα ώστε να επιτευχθεί η σμίκρυνση του στομίου της. Η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς είναι αποτελεσματική, αλλά εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, για τους οποίους συνήθως επιλέγεται η φαρμακευτική αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 15% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών παρουσιάζει μετρίου βαθμού πρόβλημα στη μιτροειδή βαλβίδα (ανεπάρκεια ή στένωση). Η νέα μέθοδος είναι πολύ λιγότερο επεμβατική, δεν χρειάζεται αναισθησία, θωρακοτομή ή εξωσωματική κυκλοφορία, διαρκεί περίπου μία ώρα και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη ημέρα της επέμβασης.