ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ “ΑΧΕΠΑ” 63χρονος με μηχανική καρδιά

“Νιώθω καλά. Έχω μια καινούργια καρδιά που χτυπάει στο στήθος μου. Ευχαριστώ το Θεό και τους γιατρούς για όλα όσα έκαναν για μένα”.

 

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Με τα λόγια αυτά ο 63χρονος Ιωάννης Μανωλόπουλος από τη Θεσσαλονίκη μιλάει στη “Μ” για την πρωτοποριακή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πριν από 15 ημέρες στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”. Οι γιατροί τοποθέτησαν στο στήθος του μια μηχανική καρδιά και σε συνδυασμό με βλαστοκύτταρα που πήραν από τον μυελό των οστών του ιδίου κατάφεραν να γιατρέψουν το “χαλασμένο” από τα πολλαπλά εμφράγματα μυοκάρδιό του.
Ξαπλωμένος στο κρεβάτι της Κλινικής Χειρουργικής Καρδιάς, Θώρακος και Μεγάλων Αγγείων του “ΑΧΕΠΑ”, αν και κουρασμένος, χαμογελά με αισιοδοξία στη νέα ζωή που ανοίγεται μπροστά του.
Η επέμβαση αυτή είναι πρωτοποριακή, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ταυτόχρονα μηχανική καρδιά και βλαστοκύτταρα για να σώσουν έναν ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Την υλοποίησε μια ομάδα αξιόλογων καρδιοχειρουργών, αποτελούμενη από τον καθηγητή Καρδιοχειρουργικής στο ΑΠΘ Χρήστο Παπακωνσταντίνου, τον βρετανό χειρουργό από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Στίβεν Γουέστμπαϊ, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση μηχανικών αντλιών σε ασθενείς που πάσχουν από κάποια καρδιακή δυσλειτουργία, και τον γάλλο χειρουργό Αντρέ Καγιάτ του πανεπιστημίου της Καέν.
“Ο ασθενής μας είχε ταλαιπωρηθεί πολύ. Το μυοκάρδιό του ήταν κατεστραμμένο και βρισκόταν στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Είχε υποστεί έμφραγμα τουλάχιστον δύο φορές, ενώ είχε δοκιμάσει διάφορες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως στεντς, εμφυτεύσιμο απινιδωτή και αμφικοιλιακή βηματοδότηση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα”, εξηγεί στη “Μ” ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα επισημαίνει ότι οι γιατροί έκριναν πως έπρεπε να τοποθετήσουν στον ασθενή μηχανική καρδιά, ώστε να ξεκουραστεί το μυοκάρδιο, και ταυτόχρονα να του κάνουν έγχυση έξι εκατομμυρίων βλαστοκυττάρων.
“Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνδυασμός των δύο. Η μηχανική καρδιά ξεκουράζει το μυοκάρδιο, ενώ τα βλαστοκύτταρα, μέσω της παρακρινικής οδού, δηλαδή μέσω της έκκρισης διαφόρων ουσιών, είναι σε θέση να κινήσουν τη διαδικασία αποκατάστασης του ισχαιμικού μυοκαρδίου. Συνεπώς, αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο στα επόμενα δύο τρία χρόνια, τότε ενδεχομένως να μπορεί να αφαιρεθεί η μηχανική καρδιά από τον ασθενή”, τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το κόστος της συγκεκριμένης επέμβασης ανέρχεται σε 125.000 ευρώ, ποσό που καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.