Πρώτος ασθενής σε σοβαρή κατάσταση με γρίπη Α στην Ελλάδα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Το πρώτο σοβαρό κρούσμα γρίπης Α (Η1Ν1) κατέγραψε χθες η Ελλάδα. Πρόκειται για έναν 33χρονο Έλληνα, ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της χώρας. Οι αρμόδιοι του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛ-ΠΝΟ) αρνούνται να παράσχουν λεπτομέρειες για το περιστατικό, επικαλούμενοι ορθώς το ιατρικό απόρρητο, αλλά και την ανάγκη για κοινωνική ηρεμία στη χώρα.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έχει ως εξής: «Έλληνας πολίτης 33 ετών, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, εισήλθε σε νοσοκομείο του ΕΣΥ στις 19 Ιουλίου 2009 με πνευμονία. Μετά από εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε σήμερα (χθες) θετικός στον ιό της νέας γρίπης. Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή».

Είναι σίγουρο ότι το πρώτο σοβαρό κρούσμα της νόσου στη χώρα μας θα εντείνει το κλίμα τρομολαγνείας και υπερβολών, που χαρακτηρίζει τις τελευταίες ημέρες την παρουσίαση του θέματος από μερίδα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με καίρια ευθύνη του ιδίου του υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος διέρρευσε την Κυριακή το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης» στη φιλική του εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Μιλώντας χθες στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και αναφερόμενος στο επιχειρησιακό σχέδιο για τα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας ¶. Σπηλιωτόπουλος άφησε σαφείς αιχμές κατά της επικοινωνιακής τακτικής του Δημ. Αβραμόπουλου: «Δεν είνα της παρούσης να κοινοποιηθούν οι βασικές παράμετροι του επιχειρησιακού σχεδίου, γιατί αυτό επιτείνει τα σενάρια πανικού και καταστροφολογίας, που κανένας μας δεν επιθυμεί».

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 700 είναι πλέον οι νεκροί από τη νόσο διεθνώς, όπως ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε έναν απολογισμό που αναθεωρεί ουσιαστικά την έως σήμερα εκτίμηση της θανατηφόρας εξάπλωσης του ιού, καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών μέχρι πριν από λίγες μόλις ημέρες έφθανε τους 440.

Σύμφωνα επίσης με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων φθάνει διεθνώς τα 125.000.

Καλούν τους υπουργούςστη Βουλή

Αίτημα στον πρόεδρο της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Παν. Μελά κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή δώδεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κληθεί στην επιτροπή ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος για να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με την πορεία της εξάπλωσης της γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα και να παρουσιάσει το επιδημιολογικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νόσου. Επίσης, δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν προχθές αίτημα προς τον Παν. Μελά προκειμένου να κληθεί και ο υπουργός Παιδείας ¶. Σπηλιωτόπουλος στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικήςχρονιάς εν μέσω εξάπλωσης της γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αμφισβητήσει κατΆ επανάληψη το τελευταίο διάστημα, δια του πολιτικού εκπροσώπου του κόμματος για την Υγεία Γ. Φλωρίδη, την ύπαρξη εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης, καθώς και την αρτιότητα των ενεργειών για την έγκαιρη προμήθεια των απαραιτήτων εμβολίων κατά της νόσου. Ο Γ. Φλωρίδης, μάλιστα, έχει καταθέσει σχετική ερώτηση και αίτηση εγγράφων στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα αξιοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα για να εξαπολύσει πολιτική και επικοινωνιακή επίθεση με αντικείμενο τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα. Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι ο Δημ. Αβραμόπουλος θα προσέλθει στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η συνεδρίαση με τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας για τη γρίπη Α (Η1Ν1) στη χώρα θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουλίου.

Ιερώνυμος: Όχι πανικός

Εξάλλου, για την εξάπλωση της γρίπης Α (Η1Ν1) στη χώρα ενημέρωσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο οποίος δήλωσε ότι «όλες οι δομές της εκκλησίας συνεργάζονται με την πολιτεία, σε ένα εξαίρετο πνεύμα συνεννόησης», ενώ συνέστησε στους πολίτες:«Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός».

Από την πλευρά του, ο Δημ. Αβραμόπουλος επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής».