Πρωτοσέλιδο Υγείανετ 47773

Σάλος προκλήθηκε από την απάντηση που έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ  κ. Λαγκάρντ σε ερώτηση που της υπέβαλαν δημοσιογράφοι για το αν μπορεί να νιώσει τις μητέρες και τα παιδιά της Ελλάδας που δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή και φαρμακευτική περίθαλψη.

«Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα παιδιά σε ένα σχολείο στο Νίγηρα που πηγαίνουν στο μάθημα μόνο για δύο ώρες την ημέρα, αναγκάζονται ακόμα και την καρέκλα του θρανίου να μοιραστούν και διψάνε για μόρφωση. Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου. Γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια από ό,τι στην Αθήνα» απάντησε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

Η αναφορά της κ. Λαγκάρντ στον Νίγηρα είναι σα να διεκτραγωδεί εμπρηστής το καταστροφικό έργο της φωτιάς που άναψε ο ίδιος.

Ο Νίγηρας είναι μια χώρα της Αφρικής της οποίας η φτώχεια και η ενδημική πείνα ενισχύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν από την οδυνηρή επιβολή νεοφιλελεύθερων λύσεων. Φέτος, η χώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε νέα διατροφική κρίση λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Αλλά ο Νίγηρας βρίσκεται σε μόνιμο λιμό ακριβώς χάρη στη διαρκή παρουσία και καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ…

Το 2005 όταν ξέσπασε ο λιμός η κυβέρνηση του Νίγηρα αρνήθηκε να μοιράσει δωρεάν τρόφιμα δικαιολογούμενη πως θα “παρενέβαινε έτσι στην ελεύθερη αγορά”!

Συνεπως η αναφορά και η “ανησυχία” της κ. Λαγκάρντ  για τα παιδιά του Νίγηρα, πεινασμένα λόγω ακριβώς της νεοφιλελεύθερης εμμονής στην παντοδυναμία των αγορών, δεν είναι παρά υπόσχεση μεταφοράς και στην Ελλάδα των πολιτικών που εφάρμοσε το ΔΝΤ στον Νίγηρα..