Πρωτοσέλιδο Υγείανετ 47897

Πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου, του ιταλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας απορρίπτουν τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να προχωρούν μονομερώς σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η σχεδόν ομόφωνη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας μας, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις που επιβάλλουν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και καταργούν επιδόματα. Η γνωμοδότηση  του Ελεγκτικού Συνεδρίου εγκαινιάζει μια νέα περίοδο σχέσεων της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία. Είναι η πρώτη φορά που ανώτατο δικαστήριο αποφαίνεται ότι νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που συγκρούονται με το Σύνταγμα.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επίμονη τακτική της κυβέρνησης να προωθεί ολοένα και χειρότερες μνημονιακές ρυθμίσεις, που πλήττουν βάναυσα συνταγματικές πρόνοιες, όπως αυτές της ισότητας, της αναλογικότητας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η γνωμοδότηση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν εμποδίζει τη Βουλή να νομοθετήσει, ακόμη κι αν τελεί εν γνώσει της αντισυνταγματικότητας των μέτρων. Το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί όμως σύντομα να κρίνει επί προσφυγών για μείωση συντάξεων, οπότε η εκβιασμένη ψήφος των βουλευτών το πιθανότερο είναι να αποδειχθεί ως μηδέποτε δοθείσα! Το μήνυμα του δικαστηρίου είναι σαφές: τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα εφεξής δεν θα γίνονται ανεκτά, ακόμη κι αν η κυβέρνηση επικαλείται το τρομοκρατικό επιχείρημα περί "οιονεί χρεωκοπίας της χώρας".

Βεβαίως τα παραπάνω συνιστούν τη μία πτυχή απόρριψης των μέτρων. Η σημαντικότερη βρίσκεται στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των πολιτών, οι οποίες ξεκινούν ήδη από αύριο με την τριήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και κορυφώνονται την Τρίτη και Τετάρτη με τον παλλαϊκό ξεσηκωμό.