Πρωτοσέλιδο Υγείανετ 48581

Απεργούν οι φαρμακοποιοί της χώρας, ζητώντας να παραμείνει στα φαρμακεία η διάθεση των  ΜΥΣΥΦΑ και να μην μεταφερθεί στα supermarkets.

Σωστό το αίτημα. Δυστυχώς, το πρώτο- ίσως και το μόνο- επιχείρημα των φαρμακοποιών είναι ο τζίρος των 800 εκατ. ευρώ που αναλογεί στα ΜΥΣΥΦΑ.

Ο κ. Λουράντος, τις τελευταίες μέρες υβρίζει χυδαία τον πρωθυπουργό και προστρέχει στις αγκάλες του κ. Βορίδη. Παραλείπει όμως να ενημερώσει την κοινωνία ποιος και πότε διόγκωσε τον τζίρο των ΜΥΣΥΦΑ.

Παραλείπει να ενημερώσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αφαίρεσε μέσα σε έξι μήνες 500 φαρμακευτικά σκευάσματα από τα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία, μετακυλώντας το κόστος στους ασθενείς.  Μάλιστα τα περισσότερα των ΜΥΣΥΦΑ είναι απολύτως αναγκαία για τους ασφαλισμένους και συχνά συνταγογραφούμενα από τους γιατρούς.

Μέσα λίγους μήνες λοιπόν η λίστα των μη αποζημιουμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων διογκώθηκε από τα 800 φαρμακευτικά σκευάσματα σε 1.300, πράγμα που οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αποσιωπούν.

Αίτημα λοιπόν της κοινωνίας είναι να καταργηθεί οριστικά η κατηγορία φαρμάκων που αποκαλούνται ΜΥΣΥΦΑ. Οι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για τον τζίρο και τα κέρδη των φαρμακείων. Ενδιαφέρονται όμως τα μέγιστα για την εκτίναξη της συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων από το 10 στο 30% μέσα σε λίγα χρόνια.